Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Noslepkavots Kadirova pretinieks

Versiju vidū ir arī asinsatriebība, komerclietas un pat "gruzīnu pēdas"

Par kriminālpolitisku Krievijas politiķi nodēvējuši bijušā Krievijas Valsts domes deputāta no Čečenijas Ruslana Jamadajeva slepkavību. Tā trešdienas vakarā Maskavā notikušo noziegumu raksturoja parlamenta drošības komitejas vadītājs Vladimirs Gurovs. R.Jamadajevs, kuru dēvē arī par pašreizējā promaskaviski noskaņotā Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova politisko pretinieku, tika nogalināts savā automašīnā Maskavas centrā, tikai dažu simtu metru attālumā no Krievijas valdības ēkas. Šī pēdējos gados skaļākā slepkavība Krievijā kļuvusi arī par pašu izaicinošāko. Viss notika apkārt lielā skaitā izvietoto miliču acu priekšā.

Kad Mercedes S-600 automašīna, kurā atradās R.Jamadajevs un bijušais kara komandants Čečenijā ģenerālis Sergejs Kizjuns, apstājās pie luksofora un eksdeputāts nezināmu iemeslu dēļ nolaida bruņustiklu, no blakus apstādinātas Audi 80 izkāpa kāds cilvēks. Piegājis pie R.Jamadajeva auto, slepkava tiešā tēmējumā nogalināja eksdeputātu, ieraidot viņā 12 ložu. R.Jamadajevs mira notikuma vietā, ģenerālis S.Kizjuns guva smagus ievainojumus. Slepkava, kura seju, pēc aculiecinieku teiktā, sedza maska, aizbēga ar Audi 80, kas netika atrasta.

R.Jamadajevs pazīstams ar to, ka viens no pirmajiem pārgāja Maskavas pusē otrā Čečenijas kara pašā sākumā 1999.gadā. Separātistu vienības, kuras komandēja R.Jamadajevs un viņa brālis Sulims, atklāja fronti Gudermesas rajonā un bez cīņas padevās federālajiem spēkiem. Drīz no brāļiem pakļautajām vienībām tika izveidots sevišķu uzdevumu bataljons Vostok, kas kopā ar federālajiem spēkiem cīnījās pret separātistiem. Par vienības komandieri kļuva Sulims, saņemot Krievijas armijas apakšpulkveža pakāpi. R.Jamadajevs nodarbojās ar politiku. Viņš aktīvi līdzdarbojās, lai Ahmads Kadirovs tiktu izraudzīts par Čečenijas prezidentu, vēlāk atbalstīja viņa dēlu Ramzanu — pašreizējo Čečenijas līderi. Viņš dibināja čečenu nodaļu prokremliskajā partijā Vienotā Krievija, no 2003. līdz 2007.gadam Krievijas Valsts domē bija deputāts no Čečenijas.

Tomēr drīz vien attiecības starp R.Kadirovu un brāļiem Jamadajeviem saasinājās. Bataljona Vostok komandēšanu pārņēma Krievijas armija, kas ne pārāk patika jaunajam Čečenijas prezidentam. R.Kadirovs, kurš republikā nodibināja savas varas režīmu, pēc ekspertu domām, nevarēja samierināties, ka Čečenijā paliek spēka struktūra, kas nav pakļauta viņam. Pēc R.Kadirova ieteikumiem, virspavēlniecība izveda bataljonu no Čečenijas. Apakšvienība tika izvietota Ziemeļosetijā un šā gada augustā Krievijas 58.armijas sastāvā piedalījās karadarbībā Dienvidosetijā. Kā uzsver novērotāji, Vostok kaujinieki pret gruzīniem izturējās korekti, atļāva gruzīnu ciematu iedzīvotājiem pamest Dienvidosetiju un pasargāja viņus no marodieriem.

R.Jamadajeva radinieki uzskata, ka aiz slepkavībām stāv R.Kadirovs. R.Jamadajeva jaunākais brālis Isa tā arī pateica tiešajā ēterā radiostacijā Eho Moskvi. Čečenijas prezidents paziņoja, ka "nav gaidījis šādu pavērsienu".

Izmeklēšana sliecas domāt, ka slepkavības iemesli bijuši "komerciāli". Izmeklētāji arī neizslēdz iespēju, ka slepkavas mērķis varēja būt nevis Ruslans, bet Sulims Jamadajevs, kam pieder automašīna, kurā brauca viņa brālis.

Šī nav pirmā reize, kad tiek nogalināts R.Kadirova politiskais pretinieks. 2006.gada rudenī tika nogalināts bijušais A.Kadirova apsardzes priekšnieks Movladi Baisarovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits