Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ņujorkas Brīvības statuja svin 125 gadu jubileju

Brīvības, demokrātijas un imigrantu sapņa simbols - slavenā Ņujorkas Brīvības statuja - piektdien svin savu 125.gadadienu un pēc tam tiks slēgta atjaunošanas darbiem. Gadadiena tiks atzīmēts ar ceremoniju, kurā atspoguļosies 1886.gada 28.oktobris - Brīvības statujas atklāšanas diena.

Statuja ir Francijas dāvana Savienotajām valstīm par godu Neatkarības deklarācijas simtgadei un apliecinājums franču tautas draudzībai. Tās autors ir franču skulptors Fredriks Ogists Bartoldi.

Statuja simbolizē brīvību, jo sevišķi imigrantiem, no kuriem 12 miljoni ASV nokļuvuši, šķērsojot tuvējo Elisas salu.

Piektdienas ceremonijas laikā 120 imigranti no vairāk nekā 40 valstīm kļūs par pilsoņiem Brīvības statujas pakājē. Tiks atskaņota ASV un Francijas himna, un aktrise Sigurnija Vīvere nolasīs dzejnieces Emmas Lācaras dzejoli "The New Colossus", kas iegrebts bronzas plāksnē un izstādīts Brīvības statujā. Pēc tam salutēs garāmbraucošie kuģi un debesis rotās uguņošana.

Pēc svinību beigām Brīvības statuja uz gadu tiks slēgta, lai gan pati Brīvības sala, uz kuras atrodas statuja, tūristiem būs pieejama arī turpmāk.

Statujas atjaunošanai ir atvēlēti 27,25 miljoni dolāru (13,8 miljoni latu), kas tiks izlietoti, lai uzlabotu spirālveida kāpnes un pilnveidotu drošības pasākumus.

Pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem statujas iekšpuse tika slēgta, bet pēc diviem gadiem atkal vēra savas durvis apmeklētājiem, kuru skaits tika strikti ierobežots.

Pēc atjaunošanas darbiem tūristiem būs iespējams baudīt "līdz šim neredzētus Brīvības salas un Ņujorkas ostas skatus", par ko gādās piecu jaunu vebkameru uzstādīšana statujas lāpā, paziņoja fonda "The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation" vadītājs.

Septembrī, ierodoties uz ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmi Ņujorkā, Brīvības statuju apmeklēja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

"Franči un amerikāņi, mums ir īpaša atbildība parādīt, ka brīvība ir domāta visiem. (..) Šī statuja uzrunā jaunatni Lībijā, Tunisijā, Ēģiptē. Šī statuja, ko Francija pasniedza dižajai amerikāņu tautai, var būt statuja visiem tiem pasaulē, kuri diktatūras vietā dod priekšroku brīvībai," sacīja Sarkozī.

2000.gadā Francijas dienvidu pilsētā Bordo tika uzstādīta 2,5 metrus augsta Brīvības statujas kopija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits