Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Olands atzīst Klusā okeāna kodolizmēģinājumu ietekmi uz vidi un veselību

Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdien atzinis, ka trīs desmitgades veiktiem kodolizmēģinājumiem Franču Polinēzijā ir bijusi ietekme uz vidi un veselību, un solīja, ka upuru kompensāciju pieprasījumu izskatīšanas process tiks pārskatīts.

Olanda izteikumi, ar kuriem viņš nāca klajā, apmeklējot Franču Polinēzijas galvaspilsētu Papeeti, ir līdz šim skaidrākais Francijas atzinums par postu, ko nodarījusi Francijas kodolizmēģinājumu programma.

"Es atzīstu, ka kodolizmēģinājumi, kas no 1966. līdz 1996.gadam tika veikti Franču Polinēzijā, ir ietekmējuši vidi, izraisot sekas veselībai," sacīja Olands.

Francija Mururoas un Fangataufas atolos veica 193 kodolizmēģinājumus, līdz deviņdesmitajos gados toreizējais prezidents Žaks Širaks paziņoja par šīs programmas izbeigšanu.

No aptuveni 1000 prasītājiem tikai kādi 20 ir saņēmuši kompensāciju saistībā ar diagnosticēto vēzi, kas saistīts ar šiem kodolizmēģinājumiem. Olands paziņoja, ka kompensāciju pieprasījumu apstrāde tagad tiks pārskatīta.

Francija no 1960. līdz 1996.gadam veica 210 kodolizmēģinājumus Sahāras tuksnesī un Klusajā okeānā. Tajos piedalījās apmēram 150 tūkstoši civilpersonu un militārpersonu, un daudziem no šiem cilvēkiem vēlāk bija nopietnas veselības problēmas.

Francija gadu desmitiem noliedza savu atbildību, baidoties no tā, ka šāda atzīšanās vājinātu tās kodolprogrammu Aukstā kara laikā.

2010.gadā tika pieņemts likums par kompensāciju armijas veterāniem un civilistiem, kuru saslimšana ar vēzi saistīta ar kodolizmēģinājumu programmu.

Franču Polinēzija, kur mīt aptuveni 280 tūkstoši iedzīvotāju, ir viena no trim Francijai piederošām teritorijām Klusajā okeānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits