Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Opozīcijas atbalstītāji Kijevā pie valdības ēkas iesaistījušies sadursmēs ar miliciju

Ukrainas opozīcijas atbalstītāji, kurus saniknojis valdības lēmums atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES), pirmdien turpina demonstrācijas Kijevā, un pie valdības nama izraisījušās protestētāju sadursmēs ar miliciju.

Vērienīgas protesta akcijas Kijevā turpinās jau otro dienu pēc kārtas.

Pirmdien pie valdības ēkas pulcējušies ap 1000 demonstrantu, pieprasot prezidentam Viktoram Janukovičam šonedēļ Viļņā gaidāmajā Austrumu partnerības samitā tomēr parakstīt asociācijas līgumu ar ES, kā arī pieprasot valdības demisiju.

Daļa demonstrantu pirmdien centās iekļūt valdības namā, taču viņus atturēja likumsargi, liekot lietā asaru gāzi, notikuma vietā novēroja ziņu aģentūras AFP korespondents.

Tikmēr protestu kustības līderi uzstāj, ka cilvēki, kas centušies ielauzties valdības mājā, nav saistīti ar protestētājiem.

"Neatkarīgi no fakta, ka mītiņš ir miermīlīgs, nezināmas personas sarīkoja provokāciju, kas noveda pie sadursmēm ar policiju," teikts opozīcijas partijas UDAR izplatītajā paziņojumā.

Vienlaikus gan opozīcija sola turpināt protestus.

"Mēs turpināsim protestus, līdz tiks parakstīts līgums," demonstrantiem solīja UDAR līderis Vitālijs Kļičko. "Mēs pieprasīsim valdībai atcelt šo lēmumu un atkāpties."

Opozīcijas aktīvisti Kijevas Eiropas laukumā uzslējuši aptuveni 20 teltis, solot palikt tur, līdz prezidents būs parakstījis asociācijas līgumu.

LETA jau ziņoja, ka vairāk nekā 100 000 cilvēku svētdien Kijevā piedalījās demonstrācijā, protestējot pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma ar ES. Saskaņā ar policijas aplēsēm protesta akcija pulcēja ap 50 000 cilvēku.

Mediji vēsta, ka tie ir lielākie protesti, kādi notikuši Ukrainas galvaspilsētā kopš 2004.gada Oranžās revolūcijas.

Demonstrācijas priekšgalā soļoja opozīcijas partiju līderi Arsēnijs Jaceņuks un Oļegs Tjagniboks, Jūlijas Timošenko meita Jevgēņija un Timošenko valdības ministrs Jurijs Lucenko, kurš šogad tika atbrīvots no apcietinājuma. Nedaudz vēlāk demonstrantiem pievienojās arī pasaules boksa čempions un opozicionārs Vitālijs Kļičko.

Pēc demonstrācijas pie Ukrainas valdības nama izraisījās opozīcijas demonstrantu un milicijas sadursmes. Kareivīgākie demonstranti mēģināja ar varu ielauzties valdības namā, apmētāja miličus ar akmeņiem un sita viņiem ar saviem transparentiem. Milicija savukārt lika lietā asaru gāzi un stekus.

Vienlaikus ar šiem protestiem svētdien Kijevā notika arī valdības atbalstītāju mītiņš, kurā piedalījās aptuveni 10 000 cilvēku.

Tikmēr Krievijas laikraksts Vedomosti pirmdien redaktora slejā secina, ka "Janukovičam un viņa austrumu kaimiņiem nav nekā svarīgāka, kā palikt pie varas".

"Janukovičam nerūp, pie kādas savienības piederēs Ukraina, ja viņš nevadīs šo valsti," spriež izdevums.

Papildināts ar foto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits