Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Padomju kaija — kosmonaute

Krievu audēja un izpletņlēcēja Valentīna Tereškova pirms 45 gadiem kļuva par pirmo sievieti izplatījumā.

"Ei, debess, noņem cepuri!" pasaules Visuma izpētes vēsturē ir ne mazāk leģendāra frāze kā pirmā kosmonauta Jurija Gagarina: "Braucam!" Ar šiem vārdiem krievu audēja un izpletņlēcēja Valentīna Tereškova 1963.gada 16.jūnija rītā devās nepilnu divu dienu, 22 stundu un 50 minūšu ilgā lidojumā apkārt zemeslodei. Tas bija pirmais un joprojām ir ilgākais sievietes solo lidojums izplatījumā. Par šo sasniegumu un turpmāko sabiedrisko darbību V.Tereškova 2000.gadā izpelnījās gadsimta sievietes titulu no Starptautiskās Gada sieviešu asociācijas.

Kaija nenoslīka


Kā jau šādos gadījumos parasts, neviens īsti nezina, kāpēc tieši viņa kļuva par pirmo kosmonauti. 1937.gada 6.martā Jaroslavļas apgabala Masļeņņikovas ciemā dzimušajai V.Tereškovai nebija ne augstākās izglītības, ne ievērojamas pieredzes, ne labāko rezultātu treniņos, turklāt tēva bezvēsts pazušana Somijas frontē Otrajā pasaules karā varēja raisīt šaubas arī par viņas komunistiskās pārliecības spēku. Tomēr vadība izvēlējās tieši Valentīnu.

"Pēc Gagarina triumfa kļuva skaidrs, ka arī pirmajai kosmonautei nāksies daudz braukāt, stāstot par padomju varas sasniegumiem," pērn par to rakstīja Komsomoļskaja pravda. V.Tereškova tolaik bija Jaroslavļas Tehnisko audumu kombināta komjaunatnes sekretāre, un šī pieredze varētu būt izrādījusies pat svarīgāka par citām iemaņām. Turklāt padomju kosmonautikas pamatlicējs Sergejs Koroļovs tolaik, visticamāk, bija iecerējis vēl citus, tehniski sarežģītākus sieviešu lidojumus izplatījumā, kuros tad tiktu sūtītas treniņos sevi labāk parādījušās Irina Solovjova un Valentīna Ponomarjeva, spriež laikraksts. Tiesa, nevienai no viņam kosmosā nokļūt tā arī neizdevās.

Bet Valentīna Tereškova lidoja. Par spīti ilgajiem un smagajiem treniņiem, trīs dienas neērtajā skafandrā pavadīt nebija viegli. Kosmosa kuģa Vostok kabīni paši konstruktori bija iesaukuši par konservu kārbu, jo kosmonauti tajā tikko varēja pakustēties.

Neilgi pēc lidojuma sākumā V.Tereškova atklāja, ka Vostok automātiskā lidojuma programma ir noregulēta nepareizi un kuģa orbīta nevis pamazām pietuvojas Zemei, bet gan attālinās no tās. Tas nozīmēja, ka Čaika (tāds bija viņas vārds šajā misijā) varētu pārvarēt Zemes pievilkšanas spēku un pazust izplatījumā. Par to viņa steigšus ziņoja S.Koroļovam, taču sistēmu izlabot izdevās tikai nākamajā dienā.

Arī atgriešanās uz Zemes neiztika bez sarežģījumiem. "Kad katapultējos, mani pārņēma klusas šausmas. Zem manis bija ezers. Pirmā doma - ak kungs, sieviete beidzot tikusi kosmosā, bet tagad viņai nāksies iekrist ūdenī!" intervijā Komsomoļskaja pravda atcerējās V.Tereškova. Lai gan kosmonautei mācīja piezemēties ūdenī, smagais lidojums bija izsmēlis gandrīz visus spēkus, un viņa nebija pārliecināta, vai tiks ar to galā. Tomēr sāka pūst spēcīgs vējš, kas viņu aiznesa līdz krastam. Kosmonaute tika cauri gandrīz sveikā, tikai ķiveres trieciena dēļ dabūja zilumu.

Kāzas pēc pasūtījuma


Toreizējam PSKP ģenerālsekretāram Ņikitam Hruščovam bija nozīmīga loma arī V.Tereškovas privātajā dzīvē. Piecus mēnešus pēc vēsturiskā lidojuma viņa saderinājās ar "trešo kosmonautu" Andrijanu Nikolajevu, bet vēl pēc vairākiem mēnešiem abi salaulājās. "Politikai un zinātnei šīs kāzas varbūt arī ir derīgas, bet ļoti šaubos, vai Vaļa patiešām mīl Andrijanu," drīz pēc ceremonijas savā dienasgrāmatā rakstīja kosmonautikas programmas pārstāvis PSRS Gaisa spēkos Nikolajs Kamaņins.

Jau tad klīda baumas - kāzas patiesībā notikušas pēc Ņ.Hruščova rīkojuma, bet publiski visi to noliedza. Tikai 2003.gadā Krievijas Pirmā kanāla dokumentālajā filmā to atzina arī pati V.Tereškova. Kā vēsta RIA Novosti, A.Nikolajevs tolaik bija vienīgais vecpuisis starp padomju kosmonautiem. Turklāt viņam acīmredzami bija siltas jūtas pret Valentīnu, kura, kā baumoja, bija iekārojusi savu jaunības dienu varoni Juriju Gagarinu. Tomēr padomju laikos partijas intereses bija svarīgākas par personīgajām.

Ģimenes dzīve abiem lidotājiem nebija laimīga. Lai gan viņiem piedzima meita Jeļena, V.Tereškova jau 70.gados sāka meklēt iespēju šķirties no vīra. Valsts zvaigžņotākajam pārim tas nebija viegli, jo partija viņus joprojām izmantoja kā propagandas ieroci padomju laimes sludināšanai. Tikai 1982.gadā V.Tereškovai izdevās panākt personisku audienci pie Leonīda Brežņeva un iegūt atļauju laulības šķiršanai. Drīz vien viņa apprecējās ar ārstu Jūliju Šapošņikovu, ar kuru kopā nodzīvoja līdz pat vīra nāvei 1999.gadā.

Uz Marsu!


Par spīti savām privātās dzīves problēmām, V.Tereškova tomēr spēja attaisnot pirmās kosmonautes titulu un godam pildīt ar to saistītos pienākumus. "Viņa ir cilvēks, pret kuru - un saku to bez ironijas vai patosa - vīriešiem jāizjūt skaudība," intervijā laikrakstam Argumenti i fakti 2003.gadā stāstīja žurnālists Eteri Levijeva, kurš bija viens no viņas biogrāfiskās filmas autoriem. "Mūs satrieca viņas stingrais un enerģiskais raksturs. Viņa ne reizi nav raudājusi - pat bērnībā, ja neskaita divus trīs nenozīmīgus gadījumus! Uz jautājumu "No kā jūs baidāties?" viņa parausta plecus un atceras smieklīgus atgadījumus."

V.Tereškovas rakstura spēku apbrīnojuši teju visi, ar kuriem viņa ir sadarbojusies - no kosmonautiem līdz deputātiem. Savulaik viņa darbojās Augstākajā Padomē, bet šogad tika ievēlēta Jaroslavļas pilsētas domē no valdošās partijas Vienotā Krievija. Pati kosmonaute savā 70.dzimšanas dienā šķita pārsteigta, izdzirdot jautājumu par tā avotu. "Man nav citu īpašību, kā vien tās, ar kurām jau no dabas apveltīta ikviena sieviete," viņa atbildēja Rossijskaja gazeta žurnālistam. "Laikam jau man dzīvē izkritušie pārbaudījumi vienkārši prasa gan spēku, gan gribu, gan vēl daudz ko citu."

Tā kā pēc J.Gagarina nāves padomju vara izlēma taupīt pirmos kosmonautus, V.Tereškovai lidošanu nācās mest pie malas. Taču tas tikai uzkurināja viņas interesi par Visumu. "Būtu man nauda, arī tagad ar prieku lidotu," viņa sacīja pagājušās dzimšanas dienas preses konferencē. Turklāt nevis vienkārši apkārt zemeslodei, bet tālāk kā jebkuram cilvēkam līdz šim izdevies. "Pirmo kosmonautu izlaiduma sapnis bija lidojums uz Marsu," žurnālistiem stāstīja V.Tereškova. "Ak, ja vien es spētu to piepildīt! Esmu gatava turp lidot un pat neatgriezties atpakaļ!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits