Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pakistāna ierobežos diplomātiskās attiecības ar Indiju

Pēc Indijas lēmuma anulēt Kašmīras īpašo statusu Pakistāna trešdien izraidījusi Indijas vēstnieku un nolēmusi ierobežot diplomātiskās attiecības ar Indiju.

Pakistānas Nacionālā drošības komiteja, ka izlemj stratēģiski svarīgus jautājumus, šodien premjerministra Imrana Hana vadībā Islamabadā apsprieda situāciju un nolēma izraidīt vēstnieku un ierobežot diplomātiskās attiecības ar Indiju.

"Mēs no Deli atsauksim savu vēstnieku un nosūtīsim atpakaļ viņējo," paziņoja Pakistānas ārlietu ministrs Šahs Mehmuds Kereši.

Komiteja arī nolēma apturēt divpusējo tirdzniecību ar Indiju un pārskatīt citas vienošanās par attiecībām kultūras jomā un operācijām robežšķērsošanas punktos.

Pakistāna uzskata Indijas lēmumu par nelegālu un vienpusēju un paziņoja, ka lūgs izskatīt šo jautājumu ANO Drošības padomē.

Jau ziņots, ka Indijas parlaments otrdien pieņēma rezolūciju par Kašmīras īpašā statusa atcelšanu un štata sadalīšanu.

Indijas parlaments atbalstīja prezidenta pirmdien izdoto rīkojumu, ar kuru atcelts Indijas konstitūcijas 370.pants, kas piešķīra Kašmīrai īpašu statusu un zināmu autonomiju.

Daļu Kašmīras, kur vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmīras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, šīs teritorijas dēļ starp abām valstīm izcēlušies divi kari.

Parlaments arī pieņēma likumu par Džammu un Kašmīras štata reorganizēšanu, kā rezultātā tas tiks sadalīts divās teritorijās: Džammu un Kašmīrā, kur būs vēlēta likumdevēja iestāde, un Ladākhā, ko pārvaldīs centrālā valdība.

Pašlaik štatu veido trīs teritorijas: Džammu, kur vairākums iedzīvotāju ir hinduisti, Kašmīra, kur iedzīvotāju vairākumu veido musulmaņi, un Ladākha, kur vairākums ir budisti.

Indijas konstitūcijas 370.pants deva tiesības reģionam uz savu atsevišķu konstitūciju, karogu un neatkarību lēmumu pieņemšanā visās jomās, izņemot aizsardzību, ārlietas un sakarus. Šis pants aizliedza Indijas pilsoņiem no citām valsts daļām apmesties uz pastāvīgu dzīvi Kašmīrā, iegādāties tur nekustamos īpašumus, ieņemt valsts amatus un saņemt stipendijas studijām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits