Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Pakistāna, iespējams, nodevusi Ķīnai slepenas amerikāņu militārās tehnoloģijas

Pakistāna ļāvusi Ķīnai iepazīties ar amerikāņu helikopteru, kurš avarēja Al Qaeda līdera Osamas bin Ladena iznīcināšanas operācijas laikā, vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz laikrakstu Financial Times.

Avots ASV izlūkdienestos pastāstījis laikrakstam, ka Pakistānas slepenie dienesti atļāvuši Ķīnas militārpersonām nofotografēt helikoptera atliekas. Bez tam Ķīnas pārstāvji paņēmuši speciāla pārklājuma, kas ļāva helikopteram palikt Pakistānas radariem neredzamam, paraugus. Laikraksta sarunu biedrs uzsvēris, ka ASV uzreiz pēc avārijas pieprasījušas, lai Pakistānas puse liegtu jebkādu piekļūšanu pie helikoptera atliekām.

Pakistānas militārpersonas tikmēr noliedz, ka Ķīnas pārstāvji būtu piekļuvuši pie amerikāņu helikoptera. Pie tam anonīms amerikāņu ierēdnis paziņojis Reuters, ka slepenu datu noplūde ir pilnībā ticam.

O. bin Ladena likvidācijas operācijā, kas notika naktī uz 2.maiju, piedalījās trīs amerikāņu helikopteri. Viens no tiem nokrita savrupmājas, kura slēpās terorists, pagalmā. Drīz vien internetā parādījās šī helikoptera fotogrāfijas, kuras tomēr neļāva precīzi noteikt tā modeli.

Izdevums Defence News iepriekš rakstīja, ka lidaparāts, visticamāk, ir daudzmērķu helikoptera MH-60 Black Hawk īpaša versija. Pēc dažām ziņām, militārās operācijas dalībnieki, aizejot paši uzspridzinājušī helikopteru, lai nepieļautu informācijas noplūdi. Pēc citu versiju, lidaparāts notrieks ar pārnesamu zenītraķešu kompleksu no savrupmājas jumta.

24. maijā Pentagona pārstāvis paziņoja, ka Pakistāna atdevusi ASV nozaudētā helikoptera atliekas.

Kā atzīmē Financial Times, slepenu amerikāņu tehnoloģiju nodošana Ķīnai var vēl vairāk sarežģīt attiecības starp Pakistānu un ASV, kas tāpat ir manāmi atsalušas pēc O. bin Ladena nogalināšanas. Toreiz Islāmabada bija bija sašutusi par to, ka nav informēta par plānoto operāciju. Vašingtona savukārt apsūdzēja Pakistānas izlūkdienestus par nevēlēšanos cīnīties ar terorismu.

Ķīnu Pakistānas varas iestādes savukārt uztver kā sabiedroto. Pekina ir lielākā ieroča piegādātāja Islāmabadai, bet tirdzniecības apgrozījums starp abām valstīm sasniedz deviņus miljardus dolāru gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits