Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Palestīnieši sēro

Palestīnieši ceturtdien sēroja par 60.gadadienu kopš Izraēlas valsts dibināšanas, kas palestīniešu atmiņā palikusi kā nakba jeb "katastrofa". Izraēlas dibināšana 1948.gadā izraisīja asiņainu karu, kurā Izraēlai izdevās sakaut arābu valstu karaspēku. Karadarbības dēļ vairāk nekā 700 000 palestīniešu bija spiesti doties bēgļu gaitās, un Izraēla atsakās dot viņiem iespēju atgriezties.

Palestīniešu dusmas


Palestīnieši ir saniknoti, ka gadu desmitos Izraēla paplašinājusies uz palestīniešu zemes rēķina. "Ar kādām tiesībām Izraēla atņēma mums zemi un mājas, bet mūsu vietā ieveda miljoniem cilvēku no Krievijas?" sarunā ar aģentūru Reuters vaicā palestīnietis Akrams el Šamali.

Pieminot "katastrofas" gadadienu, palestīnieši palaida gaisā 21 915 melnu balonu — vienu par katru dienu kopš Izraēlas dibināšanas. "Pagājis jau 60 gadu. Pienācis laiks izbeigt palestīniešu tautas katastrofu," uzrunā tautai pavēstīja palestīniešu prezidents Mahmūds Abāss. Taču pašlaik palestīniešu vidū ir lielāka šķelšanās, nekā jebkad agrāk, jo M.Abāss kontrolē tikai Rietumkrasta teritoriju, bet Gazas joslā valda konkurējošais grupējums Hamas.

Izraēlas draugs Bušs


Lielāko daļu palestīniešu pārņēmis pesimisms, jo viņi netic, ka drīzā nākotnē iespējams miers ar Izraēlu. Īpaša optimisma nav arī Izraēlas pusē, kas šajās dienās svin ebreju valsts dibināšanas 60 gadu jubileju.

Lielākās svinības jau notika pagājušonedēļ saskaņā ar ebreju kalendāru. Izraēlā šonedēļ viesojas ASV prezidents Džordžs V.Bušs, kurš atkārtoti uzsvēris, ka amerikāņi ir Izraēlas labākie draugi. Dž.V.Bušs uzrunā Izraēlas parlamenta deputātiem pavēstīja, ka Izraēla esot "izredzētās tautas" zeme. "Izraēlas iedzīvotāju skaits ir tikai nedaudz lielāks par septiņiem miljoniem. Taču cīņā pret teroru un ļaunumu jūs varat rēķināties ar 307 miljonu cilvēku atbalstu, jo Amerika ir ar jums," teica Dž.V.Bušs.

Savā runā viņš gandrīz nemaz nepieminēja palestīniešus, lai gan pauda cerību, ka vēl pēc 60 gadiem, kad Izraēla svinēs 120 gadu jubileju, tai kaimiņos būs demokrātiska palestīniešu valsts. Palestīnieši gan apšauba, vai Dž.V.Bušs ir gatavs kaut ko darīt, lai palīdzētu palestīniešiem izveidot neatkarīgu valsti. "Viņš nerunāja par divu valstu risinājumu. Viņš runāja par atgriezumu valsti palestīniešiem," secina palestīniešu politikas analītiķis Alī Džarbāvi.

Arī palestīniešu grupējums Hamas, kas nav atzinis Izraēlas valsti, asi reaģējis uz Dž.V.Buša runu. "Mēs gribam pavēstīt Bušam, ka Izraēla neizdzīvos vēl 60 gadu," apgalvo Hamas pārstāvis Sami Abū Zuhri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits