Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināta (23:55) - Kadafi lojālisti Lībijā ieņēmuši Benī Valīdas pilsētu

Gāztā Lībijas diktatora Muamara Kadafi lojālisti pirmdien ieņēmuši Benī Valīdas pilsētu, kas nesenā pilsoņkara gaitā bija viens no nozīmīgākajiem vecā režīma atbalsta bastioniem, pavēstīja vietējā amatpersona. Pilsēta ieņemta pēc negaidīta lojālistu uzbrukuma jaunās varas bruņoto spēku bāzei, kurā dzīvību zaudēja pieci cilvēki.

"Kadafi lojālisti pārņēmuši kontroli visā Benī Valīdā," apliecināja M'bareks al Fotmani - valdošās Nacionālās pārejas padomes (NPP) bijušais biedrs šajā tuksneša oāzes pilsētā, kas atrodas 170 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas Tripoles.

Uzbrukums neseno nemiernieku bāzei ir pirmā lielā lojālistu ofensīva, kopš 23.oktobrī, neilgi pēc Benī Valīdas krišanas, tika pasludināta Lībijas "atbrīvošana".

Dienas laikā notikušajā uzbrukumā bijušo nemiernieku kaujinieku bāzei dzīvību zaudējuši "pieci tuvari [revolucionāri, kas cīnījās pret M. Kadafi režīmu], arī viņu komandieris", sacīja Fotmani, piebilstot, ka vēl 30 bijušie nemiernieki ievainoti.

Benī Valīdas vietējās padomes preses pārstāvis Mahmuds Varfelli sacīja, ka uzbrukumu sarīkojis "vecā režīma palieku grupējums". Bažījoties par iespējamu slaktiņu, viņš aicināja sniegt palīdzību.

"Uzbrūk kādi 100-150 ar smagajiem ieročiem bruņoti vīri. Mēs esam lūguši, lai armija iejaucas, bet Aizsardzības ministrija un NPP mūs ir pievīluši," sacīja amatpersona. "[Lojālistu karotāji] pārņēma kontroli un virs dažiem rajoniem pacēla zaļo karogu - dažiem svarīgiem rajoniem pilsētas centrā."

Fotmani sacīja, ka bāzē, pret kuru vērsts uzbrukums, ir izvietota 28.maija brigāde - Aizsardzības ministrijai pakļauta bijušo nemiernieku vienība. "Uzbrucēji sauc - "Allāhs, Muamars, Lībija, un tas ir viss!"" sacīja Fotmani, minot Kadafi varas gados lojālistu popularizēto saukli.

"Vēl vakar viņi izplatīja skrejlapas, kurās bija teikts - "Mēs drīz atgriezīsimies. Mēs patrieksim žurkas"," piebilda Fotmani. "Es aicinu visu Lībiju steidzami palīdzēt Benī Valīdai. Viņu munīcija drīz būs beigusies."

Tikmēr aģentūra Reuters vēsta, ka, saskaņā ar tās rīcībā esošo informāciju, varmācības vilni izprovocējuši paši Nacionālās pārejas padomes piekritēji, kuri mēģinājuši arestēt vairākus vietējos iedzīvotājus, kas nav slēpuši savas simpātijas pret agrāko režīmu. Viņi visi piederējuši vietējai Varfallas ciltij, kuras pārstāvji dzīvo Benī Validā un tās apkārtnē, un Varfallas kaujinieki devušies aizstāvēt savus ciltsbrāļus.  Rezultātā pilsētā izcēlās kauja, kuras laikā abas puses izmantoja smago bruņojumu, ieskaitot prettanku ieročus.

Nedaudz vēlāk televīzijas kanāls Al Arabiya savā mikroblogā, atsaucoties uz vietējām varas iestādēm, paziņoja, ka Benī Valida pilnīgā nonākusi M. Kadafi piekritēju kontrolē, tomēr neatkarīga apstiprinājuma šai informācijai pagaidām nav.

Lībijas pilsoņkarā Benī Valīdu nemierniekiem izdevās ieņemt kā vienu no pēdējām. Dažas dienas vēlāk tika ieņemts pēdējais lojālistu bastions - Kadafi dzimtā pilsēta Sirta -, pats M. Kadafi nogalināts un Lībija pasludināta par atbrīvotu.

(papildināta ar 9. un 10. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits