Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Ārvalstu karakuģi aplenkuši Somālijas pirātus

Vairāki ārvalstu karakuģi Somālijas centrālās daļas piekrastē, iepretim Haraderes pilsētai, Indijas okeānā svētdien aplenkuši pirātus, kas ceturtdien nolaupīja Ukrainas tirdzniecības kuģi «Faina», uz kura klāja atradās Kenijas armijai paredzēti tanki, pavēstīja Somālijas amatpersona un aculiecinieki. Jaunākā informācija liecina, ka pirāti samazinājuši izpirkuma summu no 35 miljoniem ASV dolāru līdz 5 miljoniem.

Jau ziņots, ka nolaupītā kuģa komandā ir 17 Ukrainas un trīs Krievijas pilsoņi, kā arī viens Latvijas valstspiederīgais. Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis Latvijas radio pavēstīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija seko līdzi notikumiem un sazinās ar ukraiņu kolēģiem jautājumos par apkalpes glābšanu.

Kā ziņo AFP, «Faina» uz Mombasas ostu Kenijā veda 33 tankus T-72, granātmetējus, kā arī munīciju.

Pirāti, kas pie Somālijas krastiem ceturtdien nolaupīja Ukrainas kravas kuģi «Faina», pieprasīja 35 miljonu dolāru lielu izpirkuma maksu par kuģa un ekipāžas atbrīvošanu.

«Faina» ir noenkurojies pie Somālijas piekrastes, un dažus simtus metru no tā atrodas ASV eskadras mīnukuģis «Howard». Uz karakuģiem esošās militārpersonas uzrauga, lai pirāti neaizvestu no nolaupītā kuģa tā kravu vai apkalpes locekļus. Pirāti ir brīdinājuši nemēģināt izglābt kuģa apkalpi vai tā kravu.

Pirātu pārstāvis britu raidsabiedrībai BBC sacīja, ka nolaupītāji esot gatavi sarunām ar Kenijas valdību par izpirkumu, savukārt aģentūrai «Interfax» Ukrainas amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma, teikusi, ka kuģa krava juridiski pieder Kenijai, taču Ukraina esot gatava palīdzēt atrisināt radušos situāciju.

Kenijas valdība vēlāk paziņoja, ka nav saņēmusi nekādas ticamas prasības pēc izpirkuma apmaiņā pret kuģa atbrīvošanu. Kenijas valdība arī nerisinās sarunas ar starptautiskiem noziedzniekiem, pirātiem un teroristiem, un mēģinājumi izglābt kuģi un tā kravu turpināsies, sacīja Kenijas valdības oficiāls pārstāvis, ziņo BNS.

Notikumiem pie Somālijas krastiem seko līdzi Amerikas Savienotās Valstis, bet uz notikuma vietu devies Krievijas krasta apsardzes kuģis. Lai cīnītos pret pirātu uzbrukumiem, ANO šā gada jūnijā pieņēma rezolūciju, kas pieļauj Somālijas teritoriālajos ūdeņos izmantot citas valsts kara kuģus.

(papildināta no 5.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits