Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Cūku gripa konstatēta arī Eiropā, Āzijā un Jaunzēlandē

Ātriem soļiem cūku gripa traucas pāri kontinentiem – slimība jau konstatēta Dienvidkorejā un Jaunzēlandē, par trim jauniem aizdomīgas saslimšanas gadījumiem otrdien ziņo Vācija, vēsta portāls spiegelonline.Oficiāli apstiprināti ar šo slimību ir divi gadījumi Lielbritānijā un viens – Spānijā. Savukārt Austrijas laikraksts Kleine Zeitung otrdien ziņo, ka šajā Alpu valstī arī ir konstatēts saslimšanas gadījums – slimnīcā ievietota kāda 28 gadus jauna sieviete, kas nesen atgriezusies no Meksikas.

No slimības neizdosies izvairīties arī Latvijai, pareģo zinātnieks Ivars Kalviņš.

Eiropas slimību kontroles un profilakses centra sniegtā informācija liecina, ka pasaulē šobrīd 82 cilvēkiem ir apstiprināta saslimšana ar jaunu gripas vīrusu jeb cūku gripas vīrusu cilvēkiem, vairāk kā 1700 cilvēki tiek izmeklēti, savukārt 12 cilvēkiem analīzes bijušas negatīvas. Lielākais saslimušo skaits joprojām ir Meksikā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņojusi, ka cūku gripa, kas uzliesmoja Meksikā, vairs nav apstādināma, ziņo BBC.  Turpmāk valstīm ir jāda viss, lai mazinātu nāvējošā vīrusa efektu.

Visticamāk, ka no cūku gripas miruši vismaz 152 cilvēki Meksikā, tomēr neapgāžams apstiprinājums gūts par 20 gadījumiem.

PVO arī nolēmusi paaugstināt pandēmijas trauksmes līmeni līdz 4.fāzei. Tas nozīmē, ka vīruss aktīvi izplatās starp cilvēkiem un pastāv nopietni pandēmijas draudi. Kopumā ir seši pandēmijas trauksmes līmeņi.

Cerēt, ka cūku gripa, kuras inficēšanās gadījumi konstatēti arī Eiropā, nesasniegs Latviju, ir naivi, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš.

Vai tagad, vai arī pēc ilgāka laika, tomēr šī infekcija varētu sasniegt arī mūs, jo šobrīd cilvēki ceļo un bieži pārvietojas no valsts uz valsti, skaidro I.Kalviņš. «Pietiek vienam cilvēkam Londonas lidostā nošķaudīties, lai infekcija izplatītos tālāk,» uzskata zinātnieks.

Viņaprāt, mūsu valsts šāda veida pārbaudījumam šobrīd nav gatava, jo valstij nav līdzekļu, lai veiktu kādus drošības pasākumus un vēl jo vairāk, lai pieprasītu jaunas vakcīnas izstrādi.

I.Kalviņam bažas rada tas, ka cūku gripa izraisa līdz 50 gadus vecu cilvēku nāvi. «Tas nozīmē, ka līdzīgs gripas paveids pasaulē jau ir bijis pirms vairāk nekā 50 gadiem un līdz ar to gados vecākiem cilvēkiem pret to ir izveidojusies imunitāte, jo divas reizes ar viena veida gripas vīrusu saslimt nav iespējams,» uzsver zinātnieks.

Kalviņš stāsta, ka šī ir normāla gripa, «tikai ļoti agresīva», tāpēc, lai stiprinātu veselību, iesaka cerēt ne tikai uz medikamentiem, bet arī uz dabas vielām, piemēram, lakricu, ēteriskām eļļām, kuru efektivitāte atsevišķos gadījumos ir pierādīta.

Britu laikraksts The Times vēsta, ka pats pirmais saslimšanas gadījums ar cūku gripu, visticamāk, noticis Verakruzas štatā Meksikā. Tās upuris bijis četrus gadus vecs zēns.

Šajā štatā ir tūkstošiem cūku fermu. Zēna dzimtā pilsēta Laglorija atrodas netālu no fermas, kas gadā izaudzē aptuveni miljonu cūku. Tā daļēji piederot ASV kompānijai Smithfield Foods, kas ir lielākais cūkgaļas pārstrādātājs pasaulē.

Laglorijas iedzīvotāji bieži sūdzējušies par sliktu smaku un mušu mākoņiem, kas nākuši no fermas puses. Zināms, ka ik pa laikam pilsētā reģistrēta masveidīga saslimšana ar elpošanas slimībām.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS IR CŪKU GRIPA?

Cūku gripa ir respiratoriskā vīrusslimība, ko ierosina gripas vīruss, kas līdzīgs putnu gripas vīrusam un ar to parasti inficējas cūkas.

Līdz šim tas parasti neinficēja cilvēkus, bet tā jaunākā forma to dara un pārvietojas no cilvēka uz cilvēku – parasti ar klepu un šķavām.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) vēsta, ka daļa no šobrīd saslimušajiem inficējušies ar jaunatklāto cūku gripas H1N1 paveidu. Šis H1N1 paveids satur ģenētisko materiālu, kas parasti sastopams cilvēku gripas, putnu gripas un cūku gripas paveidos.

Cūku gripas simptomi cilvēkiem izpaužas līdzīgi sezonālās gripas izraisītajiem simptomiem. To vidū ir drudzis, klepus, sāpošs kakls, kaulu laušanas un noguruma sajūta.

PVO eksperti apgalvo, ka cilvēks nevar inficēties ar vīrusu, ēdot cūkgaļu, ja pirms lietošanas tā ir termiski pastrādāta. Lai iznīcinātu vīrusu, gaļu nepieciešams gatavot vismaz 70 grādu temperatūrā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits