Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

papildināta - Džiojeva sevi pasludina par Dienvidosetijas prezidenti un izveido valsts padomi

Gruzijas separātiskās Dienvidosetijas provinces opozīcijas kandidāte prezidenta vēlēšanās Alla Džiojeva pasludinājusi sevi par prezidenti un izveidojusi valsts padomi, trešdien paziņoja viņas štāba pārstāve Aza Habalova.

Tikmēr separātiskā reģiona galvaspilsētu pārņēmuši Džiojevas atbalstītāju protesti un likumsargi gaisā raidījuši brīdinājuma šāvienus, cenšoties nepieļaut, ka pūlis ielaužas Centrālās vēlēšanu komisijas ēkā, ziņo aģentūras AFP korespondents.

"Alla Džiojeva trešdien paziņoja, ka pasludina sevi par valsts prezidenti. Par pirmo viņas lēmumu kļuva valsts padomes izveide, tajā ietilpst desmit cilvēki. Valsts padome darbosies līdz likumīgu valsts iestāžu izveidei," sacīja Habalova.

Kā paskaidroja Džiojevas štāba priekšsēdētājs Mihails Hanikajevs, valsts padomes uzdevums būs izpildvaras iestāžu kontrole līdz Džiojevas inaugurācijai.

Tikmēr Dienvidosetijas Ģenerālprokuratūra trešdien apsūdzēja Džiojevu krāsainās revolūcijas gatavošanā un solīja atbilstoši reaģēt. "Džiojevas rīcība ir pretrunā vakar Augstākajā tiesā un parlamentā pieņemtajiem lēmumiem. Pasludinot sevi par prezidenti un izveidojot valsts padomi, viņa pārkāpusi likumības robežu. Tā jebkurā gadījumā ir pretlikumīga rīcība," skaidroja Dienvidosetijas ģenerālprokurora vietnieks Eldars Kokojevs.

Viņš solīja, ka varasiestādes atbilstoši reaģēs uz Džiojevas rīcību. "Džiojeva īsteno krāsainās revolūcijas scenāriju. Alternatīvus varas orgānus mums savulaik centās uzspiest gruzīni. Šis vēl viens šādas rīcības mēģinājums, tikai šoreiz tas nāk no iekšienes. Oficiālās varasiestādes reaģēs," viņš piebilda.

Pati pašpasludinātā prezidente savu rīcību neuzskata par "krāsaino revolūciju". "Kas cits gan viņiem atliek, kā vien runāt par krāsaino revolūciju? Kāda ir saistība ar krāsaino revolūciju?" sarunā ar radiostaciju Kommersant FM sacīja Džiojeva.

Attiecībā uz iespējamajiem pasākumiem, ko pret viņu varētu vērst Ģenerālprokuratūra, Džiojeva sacīja: "Mēs lieliski zinām, uz ko spējīga šī vara. Mēs tam gatavosimies." Džiojeva arī atklāja, ka daudzas institūcijas apliecinājušas, ka nerīkosies pret viņu.

Tikmēr Chinvali galvenajā laukumā trešdien pulcējušies aptuveni 3000 Džiojevas atbalstītāju. Džiojevas atbalstītāji bija devušies gājienā pa Chinvali ielām, protestējot pret varasiestāžu centieniem "sagrābt varu". Dažiem demonstrantiem rokās bija Krievijas un Dienvidosetijas karogi un plakāti. Tie vēstīja, ka "Džiojeva ir ievēlētā prezidente", un mudināja "Respektēt tautas izvēli".

Reaģējot uz Džiojevas atbalstītāju protestiem, līdzšinējais prezidents Eduards Kokoiti brīdinājis, ka nemiera cēlājiem jārēķinās ar bargu varasiestāžu reakciju. "Tiem, kuri centīsies destabilizēt situāciju, būs jāatbild likuma priekšā. Dienvidosetijas vadība negrasās ielaisties kompromisos vai piekāpties," viņa teikto citē ziņu aģentūra "Interfax".

Jāatgādina, ka Dienvidosetijas Augstākā tiesa otrdien anulēja prezidenta vēlēšanu rezultātus, kurās bija uzvarējusi Džiojeva, un aizliedza viņai kandidēt nākamajās prezidenta vēlēšanās, kas jāsarīko divu mēnešu laikā.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem tajās uzvarējusi bijusī izglītības ministre Džiojeva, kura otrajā vēlēšanu kārtā pārspēja savu sāncensi - Kremļa un Kokoiti atbalstīto ārkārtas situāciju ministru Anatoliju Bibilovu.

Tiesa skaidroja, ka lēmums anulēt vēlēšanu rezultātus pieņemts, ņemot vērā Džiojevas atbalstītāju nelikumīgās darbības vēlēšanu dienā un spiedienu, kas ticis vērsts pret Vēlēšanu komisiju. Pati Džiojeva sarunā ar radiostaciju Eho Moskvi atzinusi, ka tiesas lēmums ir pretrunā novērotāju secinājumiem, ka vēlēšanu norisē nav pieļauti pārkāpumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits