Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināts (16:55) - Vardarbīgās sadursmēs Kijevā vismaz 200 cietušo

Vardarbīgās sadursmes starp opozīcijas protestētājiem un likumsargiem Kijevā turpinājušās arī naktī uz pirmdienu, un tajās ievainoti vismaz 200 cilvēki, pavēstīja Ukrainas iekšļietu ministrija un Kijevas dome.

Līdz pirmdienas rītam pēc medicīniskās palīdzības bija vērsušies 103 demonstranti, no tiem 42 hospitalizēti.

Trīs demonstrantiem ir izsistas acis, pavēstījis Kijevas administrācijas veselības aizsardzības departamenta direktors Vitālijs Moherevs. Vēl kādam protestētājam, kuram rokā eksplodējusi petarde, nācies amputēt plaukstu.

Tikmēr Iekšlietu ministrija ziņo, ka nemieros ievainoti aptuveni simts likumsargi, no tiem slimnīcā ievietots 61.

Par nemieru celšanu aizturēti desmit cilvēki.

Cenšoties izklīdināt demonstrantus, drošības spēki lika lietā ūdens metēju.

Nemieru laikā aizdedzināti vairāki milicijas transportlīdzekļi. Demonstranti likumsargus apmētāja ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm, savukārt milicija uz to atbildēja ar asaru gāzi, gumijas lodēm un ūdens metējiem.

Tikmēr Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs apsolījis jau pirmdienas rītā izveidot krīzes risināšanas komisiju, iekļaujot tajā prezidenta administrācijas, valdības un opozīcijas pārstāvjus.

Naktī uz pirmdienu Kijevas ielās pavērās teju apokaliptiski skati - naksnīgajās debesīs cēlās liesmas no degošiem autobusiem, protestētāji apmētāja likumsargus ar akmeņiem, pilsētas ielās plūda biezi asaru gāzes mākoņi.

Protestētāji, kā ieročus lietā liekot teju visu, kas vien pagadījās pa rokai, centās izlauzties cauri milicijas kordoniem, kas apsargāja ieejas valsts iestāžu ēkās.

Likumsargu vienībām ik pa laikam uzbruka protestētāji, kas bija bruņojušies ar beisbola nūjām, mietiem un ķēdēm, miliču virzienā lidoja "Molotova kokteiļi".

Galvenie opozīcijas līderi norobežojās no vardarbīgajiem uzbrukumiem, kurus, pēc visa spriežot, rīkoja labi organizēti radikāļu grupējumi.

Dažu protestēju ārējais izskats bija gluži sirreāls - viņi bija apvilkuši vēl padomju laiku gāzmaskas, lai pasargātos no asaru gāzes, un tērpušies siltos slēpošanas apģērbos, šādi nodrošinoties pret bargo salu.

Iekšlietu ministrija bija brīdinājusi, ka tā filmēs katru notikumu minūti, bet protestētāji, lai slēptu savu identitāti, bija apvilkuši balaklavas un lakatus.

Sadursmju epicentrā pie Kijevas Dinamo stadiona milicijas mesto trokšņa granātu blīkšķi saplūda kopā ar nemitīgo dārdoņu, kas radās, protestētājiem dauzot metāla mucas.

"Mēs paliksim līdz galam," sauca simtiem protestētāju, kas piedalījās sadursmēs.

Demonstranti bija aizdedzinājuši piecus milicijas autobusus un divas smagās automašīnas.

Pēc desmit sadursmju stundām milicija centās gūt virsroku, vairāk izmantojot ūdens lielgabalus, tomēr protestētāju spars palika nesalaužams.

"Sakiet visiem, ka mums ir vajadzīgs vairāk degvielas "Molotova kokteiļiem". Ierakstiet to sociālajā tīklā Facebook," sacīja kāds protestētājs.

Pirmo reizi teju divus mēnešus ilgstošo protestu laikā milicija protestēju pūlī raidīja gumijas lodes. Aktīvisti sacīja, ka gumijas lodes savainojušas vairākus desmitus cilvēku.

"Redziet, šeit nav neviena parlamenta deputāta. Mums nav vajadzīgi šie vārguļi," sacīja kāds cits protestētājs.

Sadursmēs piedalījās vairāki simti protestētāju.

Pēc spraigās sadursmēs pavadītās nakts situācija ap plkst.9 (pēc vietējā un Latvijas laika) bija nomierinājusies, tomēr Kijevas ielās joprojām ir vairāki simti demonstrantu.

Pēc mierīgas masu demonstrācijas svētdien pēcpusdienā vairāki simti demonstrantu mēģināja izlauzties cauri milicijas kordoniem pie parlamenta un Dinamo stadiona pilsētas centrā.

Opozīcijas līderi Vitālijs Kļičko un Arsēnijs Jaceņuks mudināja aktīvistus atturēties no spēka pielietošanas, tomēr kareivīgākie protestētāji viņu aicinājumus neuzklausīja.

Patlaban nav īstas skaidrības, kas organizēja sadursmes ar miliciju. Ukrainas medijos izskanējušas ziņas, ka tas varētu būt līdz šim mazpazīstamais grupējums "Labējais sektors".

Cenšoties rast kompromisu, Kļičko devās uz prezidenta ārpilsētas rezidenci. Janukovičs viņu pieņēmis un apsolījis krīzes atrisināšanai izveidot īpašu amatpersonu komisiju.

Janukovičs bijis "ļoti noraizējies" par izveidojušos situāciju, tomēr opozīcijas prasībām sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas nav atsaucies, telekanālam Hromadske TV sacīja Kļičko.

Oficiālā Vašingtona aicinājusi izbeigt vardarbību. ASV ir dziļi satrauktas un mudina "visas puses nekavējoties panākt konflikta deeskalāciju", sacīja ASV Nacionālās drošības padomes preses pārstāve Keitlina Heidena.

Viņa arī atgādināja, ka Vašingtona turpina apsvērt iespēju par sankciju noteikšanu Ukrainas amatpersonām.

(Papildināta 1.rindkopa, pievienotas 2.-4.rindkopas, pievienota foto galerija) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits