Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināts (17:57) - Prokrievisko seperātistu provokācijas Ukrainas austrumos

Ukrainas drošības spēki svētdien sākuši pretterorisma operāciju Slavjanskā, Ukrainas austrumu daļā, kur prokrieviskie separātisti sagrābuši milicijas un drošības dienesta ēkas, pavēstīja iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

"Piedalās vienības no visām valsts drošības spēku struktūrām. Lai Dievs ar mums!" savā lapā sociālajā tīklā Facebook pavēstīja ministrs.

UNIAN, atsaucoties uz Avakovu, ziņo, ka seperātisti sākuši apšaudi.

"Nododiet visiem pilsoņiem, lai viņi pamet pilsētas cetru – neiziet no dzīvokļiem, neiet klāt pie logiem. Seperātisti tiešā tēmējumā, bez sarunām atklāja uguni uz specvienību," sociālajos tīklos raksta Avakovs.

Ukrainas Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitro Timčuks norādījis, ka starp cilvēkiem, kuri sestdien Slavjanskā sagrāba milicijas iecirkni, bija arī Krievijas specdienestu pārstāvji.

Ukrainas spēku pusē ir viens bojāgājušais un pieci ievainotie. Cietušie ir arī starp seperātistiem, vēsta UNIAN.

"Mūsu pusē - Ukrainas drošības dienesta darbinieks. Separātistu pusē - nezināms skaits.. (..). Separātisti sākuši aizsargāties, izmantojot dzīvos vairogus," iekšlietu ministra Avakova teikto citē LETA/AFP.

ASV vēstnieks Ukrainā Džefrijs Peiets tviterī paziņojis, ka nemiernieki Ukrainas austrumu daļā bruņojušies ar Krievijas ieročiem, un viņiem ir tādas pašas uniformas kā tiem Krievijas spēkiem, kas iebruka Krimā.

Arī Doņeckas reģiona Jenakijevskas pilsētā prokrieviskie separātisti naktī uz svētdienu ieņēmuši milicijas, prokuratūras un pilsētas padomes ēkas. Pie pilsētas padomes nama uzvilkts Krievijas un tā dēvētās Doņeckas republikas karogs. Prokrieviskie separātisti Doņeckas apgabalā ieņēmuši arī Mariupoles administrācijas ēku, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi. Tādējādi separātistu rokās pašreiz atrodas valsts institūciju ēkas piecās Ukrainas austrumu pilsētās - Mariupolē, Jenakijevskā, Kramatorskā, Družkivkā un Slovjanskā.

Tikmēr arī Harkovā svētdien izcēlušās vardarbīgas sadursmes starp Ukrainas vienotības atbalstītājiem un prokrieviskajiem demonstrantiem. Vardarbībā cietuši aptuveni 50 cilvēki, ziņo radiostacija Eho Moskvi. To vidū ir arī viens milicis. Aptuveni desmit cilvēki hospitalizēti.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens svētdien pauda satraukumu par spriedzes saasināšanos Ukrainas austrumu daļā, teikts alianses izplatītajā paziņojumā. "Tas, ka no jauna uzradušies vīri ar specializētiem Krievijas ieročiem un identiskām uniformām bez atpazīšanas zīmēm, kādas Krievijas karavīri nēsāja nelikumīgās un nelegālās Krimas ieņemšanas laikā, ir satraucošs pavērsiens," norādīja Rasmusens. "Es aicinu Krieviju mazināt spriedzi un atsaukt lielo karavīru skaitu, tostarp specvienības, no Ukrainas pierobežas reģiona. Jebkāda turpmāka Krievijas militārā iejaukšanās ar jebkādu aizbildinājumu tikai padziļinās Krievijas starptautisko izolāciju."

Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone svētdien pauda nopietnu satraukumu par notiekošo Ukrainā. "Esmu nopietni satraukta par bruņotu personu un separātistu grupējumu rīcību vairākās Ukrainas austrumu pilsētās, pēdējo 24 stundu laikā sagrābjot milicijas iecirkņus un Iekšlietu ministrijas ēkas, kā arī uzslejot kontrolpunktus ap Slavjanskas pilsētu. Īpašajai EDSO novērotāju misijai ir būtiska loma, aktīvi novērojot un ziņojot par situācijas attīstību un tādējādi sniedzot ieguldījumu turpmākas situācijas eskalācijas novēršanā," teikts Eštones paziņojumā, kurā EDSO novērotāji aicināti arī turpmāk aktīvi strādāt Ukrainā. "Es atkārtoti apstiprinu ES atbalstu Ukrainas vienotībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei un aicinu arī Krieviju to darīt. Lai to izbeigtu, Krievijas Federācija tiek mudināta atvilkt savus karavīrus no Ukrainas robežas un pārtraukt jebkādas turpmākas darbības, kuru mērķis ir destabilizēt Ukrainu," uzsvēra Eštone.

LETA jau ziņoja, ka Ukrainas Doņeckas apgabalā bruņoti cilvēki sestdien sagrāba milicijas iecirkni un Drošības dienesta administratīvo ēku Slavjanskas pilsētā.

Ēkas Slavjanskā sagrāba bruņoti cilvēki maskēšanās tērpos.

Vēlāk sestdien tika ieņemts arī milicijas iecirknis citā Doņeckas apgabala pilsētā Krasnijlimanā.

Ukrainas Iekšlietu ministrija izplatījusi brīdinājumu, ka "bargi reaģēs uz mēģinājumiem destabilizēt situāciju", it īpaši valsts austrumos.

Savukārt Maskava sestdien brīdināja, ka jebkāda spēka pielietošana pret demonstrantiem Ukrainas austrumu daļā varētu apdraudēt gaidāmās sarunas.

Aktīvisti nedēļas sākumā sagrāba Doņeckas apgabala valsts administrāciju ēkas, paziņojot, ka grib sarīkot referendumu par pievienošanos Krievijai, līdzīgu tam, kāds tika sarīkots Krimā, kad to februāra beigās bija okupējusi Krievija.

Doņeckas separātisti pasludinājuši savu "tautas republiku" un aicinājuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iebrukt Ukrainas austrumos.

Ukrainas austrumu un dienvidu reģionos daudzi ar piesardzību raugās uz jaunajiem valsts līderiem, kas pie varas nākuši februāra revolūcijas rezultātā.

Tomēr demonstrācijas administrācijas ēkas ieņēmušo kaujinieku atbalstam pulcējušas vien nelielu cilvēku skaitu, turklāt socioloģiskās aptaujas liecina, ka reģiona iedzīvotāju vairākums nevēlas pievienošanu Krievijai.

Pēdējo dienu laikā vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības. Kijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, šādi sagatavojoties iespējamai reģiona aneksijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits