Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināts (18:20) - Par Rasmusena pēcteci NATO ģenerālsekretāra amatā plāno virzīt Stoltenbergu

Bijušais Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs piektdien apstiprināts par jauno NATO ģenerālsekretāru, teikts alianses paziņojumā.

"Stoltenberga kungs uzņemsies ģenerālsekretāra pienākumus no 2014.gada 1.oktobra, kad beigsies Foga Rasmusena termiņš pēc piecu gadu un divu mēnešu atrašanās alianses vadībā," pavēstīja NATO.

55 gadus vecais Stoltenbergs saņēmis ietekmīgu NATO locekļu atbalstu, kuru vidū ir ASV, Vācija, Lielbritānija un Francija.

Stoltenbergs premjera amatu zaudēja septembrī, kad viņa Darba partija cieta sakāvi vēlēšanās.

"Es pazīstu Jensu Stoltenbergu daudzus gadus un zinu, viņš ir pareizais cilvēks" NATO vadītāja amatam, tviterī paziņojis Rasmusens.

"Ukrainas-Krievijas krīze parāda nepieciešamību pēc stingras un apņēmīgas vadības arī turpmāk," viņš norādījis.

"Šī brīža saspringtajā ģeopolitiskajā vidē gudra, stratēģiska vadība ir pats svarīgākais," tviterī paziņojis Norvēģijas ārlietu ministrs Espens Barts Eide.

Rasmusens vadījis NATO kopš 2009.gada augusta, un viņa amata termiņam bija jābeidzas 31.jūlijā, bet tas tika pagarināts, lai Rasmusens varētu novadīt nākamo NATO samitu, kas paredzēts septembrī.

Līdz šim par visticamāko Rasmusena sekotāju tika uzskatīts bijušais Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni, bet viņš ticis noraidīts, ņemot vērā oficiālās Romas neviennozīmīgo pozīciju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas pilnā mērā neatspoguļo oficiālo kategorisko nosodījumu no NATO un citu valstu puses.

Pret citu iespējamo kandidātu - Beļģijas aizsardzības ministru Pīteru de Kremu - sabiedrotajiem bijuši iebildumi saistībā ar to, kā Beļģijas vadībā noris NATO jaunās galvenās mītnes būvniecība.

Projekta izmaksas jau ir sasniegušas miljardu eiro, bet Beļģijas puse ir paziņojusi, ka finansējumu nepieciešams palielināt, bet būvniecības termiņus - pagarināt.

Diplomātiskajās aprindās un medijos tikusi minēta arī Polijas ārlietu ministra Radoslava Sikorska kandidatūra.

Pret viņu sabiedrotie izturējušies piesardzīgi, jo viņš iestājies par radikālu pretdarbību Krievijas agresijai Krimā.

Kā iespējamie kandidāti tika minēti arī Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un Vācijas aizsardzības ministrs Tomass de Mezjērs. 

Latvija apsveic lēmumu par Stoltenberga plānoto apstiprināšanu nākamā NATO ģenerālsekretāra amatā.

"Esam pārliecināti, ka nākamajam NATO ģenerālsekretāram piemīt visas nepieciešamās īpašības, iemaņas un pieredze, lai veiksmīgi vadību NATO, tai skaitā krīzes situācijās. Jenss Stoltenbergs ar savu darbību ir pierādījis, ka stiprinās NATO vienotību, solidaritāti un saliedētību. Viņš izprot transatlantiskās saites nozīmi NATO darbībā un apzinās drošības izaicinājumus visā NATO teritorijā. Šis lēmums demonstrē sabiedroto vienotību par NATO attīstību nākotnē, kas balstīta uz kolektīvās aizsardzības stiprināšanu," izteicies ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija).

Rasmusens amata pienākumus sāka pildīt 2009. gada 1. augustā un viņa pilnvaras beigsies 2014. gada 30. septembrī.  

Papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits