Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināts (18:30) - Ukrainas armija: Operācijā Doņeckā nogalināti vismaz 200 teroristi

Ukrainas valdības spēku kaujās ar separātistiem Doņeckā nogalināti vismaz 200 promaskavisko bruņoto vienību kaujinieki, otrdien pavēstījusi Ukrainas valdības pretterorisma operācijas preses pārstāvis Oleksijs Dmitraškovskis.

Tomēr separātistu grupējuma Doņeckas tautas republika kaujinieki nav paziņojuši par kapitulāciju, atzinusi amatpersona.

"Pretterorisma operācija Doņeckā turpināsies, kamēr nebūs iznīcināti visi teroristi vai arī kamēr viņi nebūs padevušies. Par zaudējumiem viņu pusē precīzu datu pagaidām nav, bet nogalināti ir ne mazāk kā 200 cilvēku. Izmeklēšanas grupa turpina darbu, un precīzi dati būs zināmi šodien vakarā," uzsvēris Dmitraškovskis.

Pirmdien promaskaviskie separātisti ieņēma Doņeckas lidostu, kuru līdz dienas beigām Ukrainas valdības spēkiem izdevās atkarot.

"Lidosta atrodas pilnīgā mūsu kontrolē. Ienaidnieks cieta smagus zaudējumu," paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs, piebilstot, ka Ukrainas drošības spēku rindās upuru nav.

Tikmēr saskaņā ar Doņeckas mēra Oleksandra Lukjančenko sniegto informāciju kaujā par lidostu dzīvību zaudēja divi civiliedzīvotāji un 38 separātistu kaujinieki. Bet separātistu līderi atzinuši, ka kritušo skaits viņu rindās varētu būt lielāks.

Vairums kaujinieku esot bijuši "citu valstu pārstāvji", apliecinājis pretterorisma operācijas informācijas nodaļas vadītājs Vladislavs Seļezņovs.

Organizācija "Vienotais koordinācijas centrs Donbass" pirmdien paziņoja, ka kaujās Doņeckā piedalās kaujinieki, kas ievesti no Krievijas Kaukāza reģioniem.

"Atbilstoši izlūkošanas informācijai "kaukāziešu" (atbilstoši mūsu datiem tie ir osetīni) un koordinatoru štābs Doņeckā atrodas televīzijas centra teritorijā. Aptuvenais kaujinieku skaits ir 200 cilvēku. Tagad lielākā viņu daļa virzās, domājams, lidostas virzienā," pirmdienas kauju laikā ziņoja aktīvisti.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists no Doņeckas ziņoja, ka redzējis cilvēku ķermeņa daļas un asinis pie ložu sacaurumotas kravas automašīnas uz ceļa, kas ved uz lidostu. Automašīna atradusies vietā, kur ceļš bijis nobloķēts ar riepām un pašizkrāvējiem.

Cīņā ar separātistiem pirmdien lidostu apšaudīja iznīcinātāji un helikopteri. Šie uzbrukumi bija visspēcīgākais trieciens, ko Kijeva veikusi savas pretterorisma operācijas gaitā.

Sadursmes separātistu un Ukrainas valdības spēku starpā pirmdien notika arī pašā Doņeckas pilsētā.

Seļezņovs apliecināja, ka līdz pusnaktij Doņeckā bija apzināti visi objekti, kuros atrodas teroristi, un, ja kaujinieki nepadosies, pret tiem tiks vērsti triecieni no precīziem ieročiem.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Svētdien Ukrainā notika prezidenta vēlēšanas, kurās uzvaru guvis uzņēmējs, miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko.

Separātisti svētdien mēģināja izjaukt vēlēšanu gaitu Austrumukrainā, un vairāki separātistu komandieri paziņojuši, ka neatzīs Porošenko uzvaru un turpinās cīņu.

Krievija, kas martā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un atbalsta separātistus Austrumukrainā, pirmdien paziņoja, ka ir gatava dialogam ar jauno Ukrainas vadību.

Tiesa, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vienlaikus brīdināja, ka Kijevas centieni turpināt pretterorisma operāciju Ukrainas austrumos būtu "kolosāla kļūda".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savos pirmajos komentāros pēc Ukrainas prezidenta vēlēšanām aicināja "nekavējoties izbeigt armijas soda operāciju [Ukrainas] dienvidaustrumu reģionos un nodibināt miermīlīgu dialogu starp Kijevu un reģionu pārstāvjiem".

Tikmēr Porošenko, kurš vēlēšanās uzvarēja ar 54% balsu, paziņoja, ka vēlas turpināt pretterorisma operāciju pret separātistu kaujiniekiem Austrumukrainā.

Porošenko pirmdien paziņoja, ka atbalsta operācijas turpināšanu, bet vēlas mainīt tās formātu, padarot to efektīvāku un termiņos īsāku.

Viņš uzsvēra, ka "nebūs nekādu sarunu ar teroristiem", kamēr viņi nenoliks ieročus.

Jaunievēlētais prezidents arī paziņoja, ka ir gatavs runāt ar Krievijas līderiem un ir optimistiski noskaņots par, iespējams, drīzu tikšanos ar Putinu. Bet Lavrovs šodien paziņoja, ka Porošenko vizīte Maskavā netiekot apsvērta.

Papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits