Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Parīzē izdedzina pravieti Muhamedu attēlojušā satīras žurnāla redakciju

Līdz šim nezināmi ļaundari Parīzē izdedzinājuši Francijas satīras žurnāla Charlie Hebdo redakciju, kuras šīs nedēļas izdevuma vāku rotā pravieša Muhameda atveids. Numurs veltīts nemieriem arābu zemēs jeb tā dēvētajam Arābu pavasarim, un dienu pirms tā iznākšanas redakcija informēja, ka par viesredaktoru «pieaicinājuši» pašu pravieti Muhamedu.

Naktī uz trešdienu redakcijā pa logu iesviesta degmaisījuma bumba, kas pilnībā izdedzinājusi Charlie Hebdo telpas. «Mums vairs nav izdevuma. Viss mūsu aprīkojums ir iznīcināts vai izkusis,» galvenais redaktors Stefans Šarbonjē stāstīja France Info Radio. Tomēr vadība negrasās padoties un sola, ka darīs visu iespējamo, lai jau nākamajā nedēļā varētu atsākt darbību.

Redaktors uzbrukumā vaino «stulbus radikāļus, kas nezina, kas ir islāms», ziņo AP. Viņš piebildis, ka uzbrucēji paši nodod savu reliģiju. Turklāt vaininieki nemaz nebija iepazinušies ar izdevuma saturu, jo numurs iznāca tikai pēcuzbrukuma rītā.

Notikušo asi nosodījuši franču valstsvīri, kas to dēvē par nepieņemamu un sola saukt vainīgos pie atbildības. Premjers Fransuā Fijons to raksturoja kā neattaisnojamu uzbrukumu preses brīvībai.

Satīras izdevumu pievērsties arābu nemieriem mudinājusi islāmistu partijas Ennahda uzvara Tunisijas vēlēšanās un Lībijas jaunās varas paziņojums, ka valsts vadīsies pēc šariata jeb islāma likuma pamatiem. Uz izdevuma vāka līdzās pravietim Muhamedam lasāms uzraksts «Simt pletnes sitienu, ja tu vēl nemirsti no smiekliem», taču aizmugures vāku rotā pravieša attēls ar klauniem raksturīgo sarkano degunu.

Islāma ticībā pravieša Muhameda vizuāls atveidojums aizliegts, jo to uzskata par zaimošanu. Pirms uzbrukuma redakcija saņēmusi draudus. To brīdināja arī pirms pāris gadiem, kad tā pārpublicēja skandalozās dāņu izdevumā Jyllands Posten2005. gadā publicētās Muhameda karikatūras, kas radīja protestu vilni musulmaņu zemēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits