Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pārtikas dārdzība pastiprina konfliktus

ANO amatpersonas un cilvēktiesību aizstāvji brīdina, ka visā pasaulē vērojamā pārtikas sadārdzināšanās varētu izraisīt "globālu katastrofu", jo simtiem miljonu cilvēku draud bads, kas palielinās dažādu konfliktu risku. Lai risinātu pārtikas sadārdzināšanās problēmu, otrdien Romā sākas ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas rīkota sanāksme, kurā piedalīsies daudzu pasaules valstu līderi.

Pārtikas trūkums


Starptautisko organizāciju aprēķini liecina, ka no pārtikas trūkuma jau cieš vairāk nekā 850 miljonu pasaules iedzīvotāju. Pārtikas sadārdzināšanās visvairāk skārusi nabadzīgo valstu iedzīvotājus, kas lielāko daļu ienākumu iztērē pārtikas piegādei. Piemēram, Bangladešā par pārtiku tiek iztērēti vidēji 65% ģimenes ienākumu, savukārt ASV un Vācijā šis skaitlis ir tikai ap 10%, informē Reuters. "Tagadējā pārtikas krīze ir smags cilvēktiesību pārkāpums un varētu izraisīt globālu katastrofu, jo pasaules nabadzīgākās valstis, it sevišķi tās, kas piespiedu kārtā kļuvušas atkarīgas no pārtikas importa, vairs nevar pabarot savus iedzīvotājus," vēsta labdarības organizācija ActionAid. Pārtikas sadārdzināšanās tiek skaidrota ar pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumu, lielāku gaļas un piena produktu patēriņu Ķīnā un Indijā, sliktiem laika apstākļiem, kā arī zemes atvēlēšanu biodegvielas kultūru audzēšanai.

Pieprasa reformas


Pēdējā laikā pārtikas cenu kāpumu izjūt arī bagāto valstu iedzīvotāji. Pirmdien publicētais Eurostat pārskats liecina, ka pārtikas cenas Eiropas Savienībā palielinās divreiz straujāk par kopējo inflācijas līmeni. Latvijā pārtikas cenu kāpums bijis viens no straujākajiem ES valstu vidū, jo gadā tas sasniedzis 21,7%. Vēl straujāk pārtikas cenas augušas tikai Bulgārijā (25,4%).

Trūcīgās valstis pieprasa, lai ASV un Eiropas Savienība reformētu lauksaimniecības subsīdiju sistēmu, kas izkropļo pasaules pārtikas tirgu. "Svarīgi, lai mēs sāktu veidot stratēģiju pārtikas ražošanas uzlabošanai, pirmkārt, atceļot bagāto valstu lauksaimniecības subsīdijas. Šo subsīdiju dēļ nabadzīgo valstu zemniekiem nav gandrīz nekādu iespēju eksportēt pārtiku uz Eiropu," secina Brazīlijas prezidents Luišs Inasio Lula da Silva.

Paredzams, ka Romas sanāksmē tiks runāts arī par biodegvielas ražošanu. Saskaņā ar ekspertu aprēķiniem līdz pat 30% cenu kāpuma izraisīja lauksaimniecības zemes atvēlēšana biodegvielas kultūru ražošanai, nevis pārtikas audzēšanai. Romas sanāksmes diskusijas gan varētu aptumšot tas, ka sanāksmē piedalīsies Rietumos asi kritizētais Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds un Zimbabves vadonis Roberts Mugabe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits