Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pasaulē pieaudzis no vardarbības bēgošo skaits

ANO kā vienīgo iespējamo risinājumu uzskata miera panākšanu.

Karu un politisko nemieru dēļ pagājušogad jau 11,4 miljoniem Somālijas, Irākas, Libānas un citu valstu iedzīvotājiem bija nācies pamest savu valsti, lai izglābtos no drošas nāves. Tas ir par pusotru miljonu vairāk nekā 2006.gadā, ziņo Reuters. Vēl 26 miljoni no vajāšanas paglābušies valsts iekšienē. Biežāk nekā citu tautību pārstāvjiem bēgļu gaitās nācies doties afgāņiem — Irānā, Pakistānā un citās valstīs patvērumu guvis gandrīz 3,1 miljons kādreizējo Afganistānas iemītnieku.

"Nožēlojamo bēgļu stāvokli nav iespējams uzlabot bez politiska risinājuma atrašanas," ceturtdien uzsvēra ANO komisārs bēgļu lietās Antonio Gutjerrešs. Vispasaules bēgļu dienā viņš bija ieradies Dadābā nometnē uz Kenijas un Somālijas robežas, kur pavadīja arī nakti. "Tikai miers var atrisināt 200 tūkstošu dramatiskos ap-stākļos šeit dzīvojošo cilvēku problēmas," uzsvēra bijušais Portugāles premjerministrs.

A.Gutjerrešs arī atklāja, ka organizācija pastāvīgi cīnās ar naudas trūkumu. "Mēs esam veikuši dažas investīcijas, bet ar to nepietiek," viņš sacīja, piebilstot, ka naudas iegūšanai viņam nācies atlaist vairākus desmitus darbinieku. "Mums neveicas, bet mēs joprojām centīsimies darīt visu iespējamo, lai atbalstītu daudzcietušos cilvēkus," piebilda ANO komisārs.

Līdz ar diplomātu Dadābā ceturtdien ieradās arī Kenijas imigrācijas ministrs Otjeno Kadžvans, kurš pieļāva iespēju drīzumā atvērt valsts robežu Somālijas bēgļiem. Pagājušā gada janvārī tā tika slēgta, lai ierobežotu viņu centienus atrast patvērumu kaimiņvalstī. Tomēr Kenijā ik mēnesi turpināja ierasties vairāki tūkstoši bēgļu. "Robežas slēgšana principā nav panākusi, ko bijām gribējuši," atzina O.Kadžvans. "Tagad mēs to apspriedīsim Ministru kabinetā un centīsimies izlemt, vai šī robežas slēgšana Kenijai ir jebkādā veidā nākusi par labu." Kā ziņo aģentūras, Kenijā pašlaik patvērumu guvuši 237 tūkstoši bēgļu, kuri tajā lielākoties ieradušies no Somālijas.

Nepatīkamākas ziņas ANO ceturtdien nācās uzklausīt no Ēģiptes. Kaira organizācijas bēgļu aģentūrai neļāva tikties ar vairākiem simtiem aizturēto Eritrejas patvēruma meklētāju, kurus tā vēlas izsūtīt atpakaļ uz dzimteni, kaut viņus tur gaida ieslodzījums un spīdzināšana. Kopā Ēģiptē atrodas aptuveni 1400 Eritrejas bēgļu, un pret viņu pieplūdumu nepalīdz arī robežsargu nereti izmantotie šaujamieroči, ziņo Reuters. Šogad uz valsts robežas nogalināts 14 nelegālo imigrantu. Pēdējais šāds gadījums bija ceturtdien uz Ēģiptes—Izraēlas robežas.

"Daudzviet pasaulē nelegālās imigrācijas ierobežotāji neizšķir labprātīgos migrantus no tiem, kuriem nākas bēgt, lai izglābtos no vajāšanas un draudiem dzīvībai. Pārāk bieži bēgļus aptur uz to valstu robežām, kur viņi bija cerējuši atrast glābiņu," uzsvēra A.Gutjerrešs. No Eiropas valstīm viņš kā pozitīvāko piemēru nosauca Zviedriju, kur patvērumu raduši vairāk nekā 40 tūkstošu irākiešu un tūkstošiem citu tautību bēgļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits