Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pašlaik novērojama straujākā jūras līmeņa celšanās pēdējos 2800 gados

Cilvēku darbības rezultātā pasaules jūru un okeānu ūdens līmeņa celšanās temps ir straujākais pēdējo 2800 gadu laikā, liecina pirmdien publiskoti pētījumi. Tajos arī secināts, ka jau tagad ūdens līmeņa celšanās reāli ietekmē apdzīvotas vietas ASV kontinentālās daļas piekrastes rajonos, vēsta portāls Wired.

Svārstoties planētas temperatūrai, attiecīgi laika gaitā arī cēlies vai krities jūras līmenis, taču nekad zinātnieku aplūkotajā laika periodā līmeņa celšanās nav bijusi tik strauja kā aizvadītajā gadsimtā. Lai apkopotu pētījumam nepieciešamos datus, trīs zinātnieku komandas strādāja 10 gadus, vēsta vietne Climate Central.Dramatisko ūdens līmeņa celšanos uzskatāmi ilustrē _Climate Central _sagatavotā ilustrācija, kas ataino jūras līmeņa celšanos 20 gadsimtu ilgā periodā.

Pētnieki arī norāda, ka, turpinoties pašreizējām tendencēm, "ļaunākais vēl ir tikai priekšā". Ja globālās kaitīgo gāzu un izmešu emisijas paliks nemainīgi augstā līmenī, līdz 2100.gadam ūdens līmenis būs cēlies vēl par metru.

Noskaidrots, ka ar 95% iespējamību tieši cilvēka darbību veicināta globālā sasilšana lielā mērā izraisījusi strauju ūdens līmeņa celšanos. Kopš 1800.gada globālā temperatūra vidēji cēlusies par vienu grādu pēc Celsija, bet pēdējie aizvadītie gadi katrs pārspējis iepriekšējā karstuma rekordus. Pētnieki arī brīdina - pat ja valstis tik tiešām realizēs Parīzes Klimata konferencē paustās apņemšanās ierobežot emisijas un "iegrožot" globālās temperatūras celšanos, ūdens līmenis šī gadsimta laikā jūrās un okeānos aizvien varētu celties pat par pusmetru, daudzviet piekrastes reģionos izraisot plūdus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits