Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pekinas apmeklēšanu saista ar ekonomiskajām interesēm

Zatlers uzskata, ka nedrīkst aptraipīt olimpisko spēļu ideju.

Lai arī iepriekš daļa pasaules valstu vadītāju bija apsvēruši iespēju neapmeklēt Pekinas olimpiskās spēles, trešdien kļuva zināms, ka virkne no viņiem, arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers, tomēr dosies uz Ķīnu, neraugoties uz Tibetas cilvēktiesību aizstāvju protestiem. Šādu lēmumu pieņēmis arī ES prezidējošās valsts Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš pēc vardarbīgās tibetiešu nemieru apspiešanas gan bija solījies boikotēt spēles. Uz Pekinu grasās doties arī ASV prezidents Džordžs V.Bušs, savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele paliks mājās. Visticamāk, vairumu valstu vadītāju pieņemt šādus lēmumus mudinājusi vēlme nesaasināt attiecības Ķīnu, kas kļūst par aizvien ietekmīgāku un lielāku biznesa partneri.

Biznesa intereses


V.Zatlers apgalvo, ka lēmumu apmeklēt Pekinas spēles pieņēmis jau pagājušā gada vasarā. "Olimpiskās spēles ir tās, kas vieno tautas, veicina mieru, veicina saprašanos starp tautām. Tā ir miermīlīga sacensība," uzsver V.Zatlers. "Šī ideja nedrīkst tikt nekādā veidā aptraipīta, šī ideja visādā ziņā ir jāatbalsta un jāturpina." Ministru prezidents Ivars Godmanis sacīja, ka viņam ir līdzīga nostāja kā prezidentam, tomēr viņš pagaidām nevarot dot skaidru atbildi par došanos uz Pekinas spēlēm.

Solījumu ierasties uz spēlēm N.Sarkozī trešdien deva Ķīnas prezidentam Hu Dziņtao, ar kuru šis jautājums bija pārrunāts G8 līderu sanāksmes laikā Japānā. Ja agrāk N.Sarkozī bija mudinājis sākt dialogu starp Ķīnu un Tibetas garīgo līderi dalailamu, tomēr trešdien viņa paziņojumā presei Tibeta netika minēta. Tā vietā tika uzsvērts, ka Francija vēlas "padziļināt stratēģiskās attiecības ar Ķīnu", vēsta AFP. Parīzes lēmumam tika piešķirta īpaša nozīme, jo tā pašlaik ir ES prezidējošā valsts. Arī -N.Sarkozī paziņojumā uzsvērts, ka viņš Pekinā pārstāvēs visu ES. Pagaidām arī nav skaidrs, vai dalailamas vizītes laikā Parīzē, kas notiks augustā, N.Sarkozī izlems ar viņu tikties. Jāpiebilst, ka īsi pirms šī paziņojuma Ķīnas vēstnieks Parīzē bija brīdinājis par "nopietnām sekām", ja šī tikšanās notiks. Pekina esot likusi arī noprast, ka apdraudēta var būt virkne darījumu, ieskaitot pasūtījumu par vairāk nekā 100 Eiropā saražoto Airbus lidmašīnu piegādi Ķīnai.

Zelta vidusceļš


ASV prezidents Dž.V.Bušs savu lēmumu apmeklēt Pekinas olimpiskās spēlēs pamato ar to, ka pretējā gadījumā viņš būtu aizvainojis Ķīnas tautu. Dž.V.Bušu pavadīs ne tikai sieva, bet arī abi vecāki, un viņš vēloties "dabūt biļetes uz ASV un Ķīnas basketbola spēli". Zelta vidusceļu savukārt izvēlējies Lielbritānijas premjers Gordons Brauns, kurš ieradīsies tikai uz spēļu slēgšanas ceremoniju. Jāatgādina, ka A.Merkele jau ir paziņojusi, ka neapmeklēs spēles. Elizejas pils, komentējot šo lēmumu, vēsta, ka Vācijas kanclere atbalstot N.Sarkozī, jo ES ir svarīgi būt pārstāvētai Ķīnā.

Jāatgādina, ka mudinājumus neapmeklēt olimpiskās spēles valstu līderiem bija izteikušas daudzas cilvēktiesību un nevalstiskās organizācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits