Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Persijas līcī ieradies Savienoto Valstu aviācijas bāzes kuģis

Amerikas Savienoto Valstu aviācijas bāzes kuģis  USS Abraham Lincoln svētdien, 22 .janvārī, caur Ormuzas šaurumu ieradies Persijas līcī, vēsta aģentūra Reuters, atsaucoties uz ASV Piektās flotes pārstāvi.

Aviācijas bāzes kuģis uz Persijas līcī devās karakuģu grupas pavadībā, kuru vidū bija ne tikai amerikāņu, bet arī britu un franču kuģi. Aviācijas bāzes kuģa pārvietošanās, pēc aģentūras sarunu biedra vārdiem, „bija plānota jau iepriekš un noritēja bez incidentiem”. Arābijas jūras ūdeņos aviācijas bāzes kuģis ieradās 19. janvārī.

USS Abraham Lincoln ir pirmais kopš 2011.gada decembra Savienoto Valstu aviācijas bāzes kuģis, kas iegājis Persijas līča ūdeņos, nomainot tur agrāk bāzēto aviācijas bāzes kuģi USS John C. Stennis. Pēc tam, kad USS John C. Stennis atstāja Arābijas jūru, Teherāna piedraudēja Vašingtonai ar „atbildes pasākumiem”, gadījumā ja Persijas līci ieradīsies cits amerikāņu karakuģis. Irāna arī draudēja slēgt Ormuzas šaurumu, caur kuru tiek transportēti aptuveni 40 procenti visas pasaulē pārdotās naftas, ja rietumvalstis ar jaunām sankcijām centīsies ierobežot Irānas naftas pārdošanu. Savukārt ASV paziņoja, ka nepieļaus Ormuzas šauruma bloķēšanu.

Tomēr 21. janvārī Irāna mainīja savu nostāju attiecībā uz amerikāņu karakuģu atrašanos Arābijas jūrā un Persijas līcī. Tā Islāma revolūcijas sargu korpusa pārstāvis paziņoja, ka ASV militārajā klātbūtnē Persijas līcī un Tuvajos Austrumos „nav nekā neparasta”.

ASV un Eiropas Savienības valstis plāno pastiprināt ekonomiskās sankcijas pret Teherānu, apgalvojot, ka šādi tiek radīti šķēršļi Irānas kodolprogrammas attīstībai, kuras mērķis, pēc rietumvalstu līderu domām, ir kodolieroču radīšana. Teherāna savukārt apgalvo, ka tās kodolprogrammai ir tikai civils raksturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits