Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pētījums: Globālā ekonomika atrodas vienas gigantiskās superkorporācijas rokās

Šveices Cīrihes universitātes speciālisti veikuši 43 tūkstošu transnacionālo korporāciju sakaru matemātisko analīzi un nonākuši pie secinājuma, ka pār pasauli valda viena gigantiska „superkorporācija”, kuras rokās atrodas globālās ekonomikas vadības sviras, raksta Newsru.com, atsaucoties uz izdevumu New Scientist.

Lai radītu iespējami pilnīgāku priekšstatu par globālo korporatīvo sistēmu, eksperti apstrādāja gigantisku informācijas par attiecībām starp lielākajām transnacionālajām korporācijām masīvu. „Realitāte ir tik sarežģīta, ka mums jāatmet dogmas, vai tās būtu par sazvērestības teoriju vai brīvo tirgu. Mūsu analīze ir balstīta uz reāliem datiem,” paskairoja pētījuma autors, komplekso sistēmu teorētiķis Džeimss Glatfelders. 

Arī iepriekšējie pētījumi liecināja, ka salīdzinoši neliela kompāniju un banku grupa pārvalda lielāko daļu pasaules „ekonomiskā pīrāga”, tomēr šajos pētījumus netika ņemtas vērā netiešas kopsakarības – korporāciju attiecības ar to meitas uzņēmumiem un afilētajām struktūrām.

Cīrihes zinātnieku komanda datu bāzē Orbis atlasīja 43060 transnacionālajām korporācijām piederošas kompānijas un noskaidroja to kopējos aktīvus. Tika arī izveidots transnacionālo korporāciju ekonomiskās ietekmes sadalījuma modelis, ņemot vērā, kā vienas kompānijas kontrolē citas. Tika analizēta situācija, sākot ar 2007. gadu. 

Zinātnieki atklāja kodolu no 1318 kompānijām, kuru saistību ar citiem uzņēmumiem grūti nosaukt savādāk kā par „asiņu sajaukšanu”. Katrai no šīm 1318 kompānijām tika atklāta cieša saistība ar divām vai vairāk citām kompānijām (afilēto partneru vidējais daudzums izrādījās 20). 

Lai arī šo korporāciju oficiālie ienākumi tikai nedaudz pārsniedz 20% no visas pasaules ieņēmumiem, caur saviem satelītuzņēmumiem tās faktiski vada vairākumu pasaules kompāniju, kas strādā „reālas” ekonomikas sektorā. Līdz ar to šo korporatīvu uzņēmumu rokās koncentrēti aptuveni 60% visas pasaules ienākumu.

Turpinot modelēšanu, zinātnieku komanda secināja, ka vairākums finansiālo ķēžu noved līdz no 147 kompānijām sastāvošam „superanklāvam”. To aktīvi savukārt faktiski ir kopīpašums (savstarpēji piederoši), kas nodrošina šim finanšu konglomerātam kontroli pār 40% globālās korporatīvās bagātības. 

Vairākums no šīm „superkorporācijām” ir finanšu institūti. Par pašiem lielākajiem Cīrihes zinātnieki uzskata:

1. Barclays PLC

2. Capital Group Companies Inc. 

3. FMR Corporation

4. AXA

5. State Street Corporation

6. JP Morgan Chase & Co

7. Legal & General Group PLC 

8. Vanguard Group Inc. 

9. UBS AG

10. Merrill Lynch & Co Inc.

Pētnieki atzīmē, ka protesti pret globālo kapitālismu, kas vēršas plašumā visā pasaulē ar lozungu Okupē Volstrītu, ir acīmredzama pretreakcija uz pārmērīgo korporāciju varu.

Tomēr zinātnieku veiktās matemātiskās analīzes rezultāti vienlaikus liekot šaubīties par to, ka korporācijām, kuras valda pār globālo ekonomiku, ir arī reāla globālā politiskā vara, jo šo korporāciju intereses ir pārāk pretrunīgas, norādījuši pētnieki.  

Top komentāri

Marks
M
Vārds "afilēts". Kas tas, pie joda, ir? "Saistītās" nevar teikt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits