Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pirmo reizi šajā gadsimtā pieaudzis badacietēju skaits

Pasaulē pieaudzis to cilvēku, kuri cieš badu, skaits. Statistika šajā jautājumā uz slikto pusi mainījusies pirmo reizi 21. gadsimtā, vēsta The Guardian. Kā galvenie cēloņi tam tiek minēta karadarbība un klimata pārmaiņas.

Pērn to cilvēku, kas regulāri netiek pie pietiekama uztura, skaits sasniedza 815 miljonus, kas ir par 38 miljoniem vairāk nekā 2015. gadā, liecina piecu ANO aģentūru kombinētie dati.

Eksperte, Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas ekonomiste Sindija Holemana pagaidām datus vērtēja piesardzīgi, norādot, ka vēl nevar pateikt, vai izsalkušo cilvēku skaita pieaugums ir vienreizēja parādība, vai tomēr iezīmē pavērsiena punktu līdz šim pozitīvajā tendencē.

Tomēr eksperte atzina, ka bruņotu konfliktu skaita pieaugums un arī klimata izmaiņas, visticamāk, ir faktori, kas ietekmējuši pārtikas pieejamību.

"Ja mēs aplūkojam datus par šiem 815 miljoniem cilvēku, kas regulāri nesaņem pietiekamu uzturu, 60% no tiem dzīvo bruņotu konfliktu plosītās valstīs. Pēdējās desmitgades laikā konfliktu skaits pasaulē pieaudzis," skaidro eksperte.

Konfliktu pieaugums kā galvenais iemesls bažām minēts arī ziņojuma priekšvārdā, ko rakstījuši piecu ANO aģentūru vadītāji. 

"Tas ir trauksmes zvans, kuru mēs nevaram atļauties ignorēt. Mēs nenovērsīsim badu un izsalkumu līdz 2030. gadam, ja netiksim galā ar visiem cēloņiem, kas grauj pārtikas pieejamību pasaulē. Drošas un iekļaujošas sabiedrības ir pamatnosacījums (bada izbeigšanai - red.)," vēstīts priekšvārdā.

Šobrīd vissmagākā situācija aizvien ir Āfrikā, kur vairāk nekā ceturtā daļa cilvēku ir pakļauti bada riskam un regulāri nespēj sevi nodrošināt ar pilnvērtīgu uzturu.

Top komentāri

viesis
v
Bez kariem un klimata pārmaiņām pastāv vēl viens iemesls- nevienlīdzības pieaugums. arvien lielāks resursu un bagātību apjoms tiek koncentrēts nelielas grupas rokās. Skaidrs, ka šis fakts palielina trūkumcietēju un bada cietēju skaitu.
Nu un?
N
Varbūt lai Āfrikas iedzīvotāji sāk strādāt nevis slepkavot viens otru? ANO un citi migrācijas veicinātāji mēģina iežēlot sabiedrību un attaisnot melnā kontinenta iedzīvotāju neierobežotu zvejošanu Vidusjūrā un vilkšanu iekšā Eiropā?
Graubēns
G
Latvijā nepieaug, Latvijā NOMIRST no BADA.Un valsts REKETA glābjot žīdu PAREX un citas afēras.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits