Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pirmoreiz vēsturē bērna nāves dēļ atcelta iknedēļas premjera iztaujāšana

Aivens bija uzlecošās politiskās zvaigznes Deivida un viņa sievas Samantas pirmais bērns, kura nākšanu pasaulē ar nepacietību gaidīja gan pati ģimene, gan britu prese. Bērns dzima ar ķeizargriezienu, jo viņam bija nepareiza guļa, bet citu komplikāciju dzemdībās nebija. Vecākiem šķita, ka bērns pirmajās dzīves dienās ir pārāk miegains un viņa kustības — pārāk krampjainas, taču ārsti mierināja, teikdami, ka puisītis ir pilnīgi vesels.
Trešdienas rītā pulksten 6.30 Sv.Marijas slimnīcā Londonā mira Aivens Redžinalds Īans Kamerons. Viņš bija nodzīvojis tikai sešus gadus un savas dzīves laikā nebija pateicis nevienu vārdu, un nebija spēris nevienu soli. Taču klusējošais un nekustīgais reta neiroloģiska traucējuma piemeklētais bērns ir atstājis paliekošas pēdas britu politikā. Aivens bija Konservatīvās partijas līdera Deivida Kamerona dēls, kura lielo nozīmi savā dzīvē politiķis nekad nebija mēģinājis slēpt. Tik uzkrītoša īpašo vajadzību klātbūtne politiskajā elitē dažos radīja diskomfortu, bet vienlaikus piespieda politiķus ikdienā ieskatīties acīs dzīvei aiz Vestminsteras sienām — dzīvei, kurā ir sāpes, rindas slimnīcās, pārslogoti sociālie dienesti un prieks par slima bērna smaidu.

Kravas vilciena efekts

Tikai pēc tam, kad bērnu piemeklēja pirmā krampju lēkme, viņš tika nosūtīts uz papildu izmeklēšanu. Trauksmes zvanu mediķi sāka zvanīt pēc tam, kad bija aplūkojuši elektroencefalogrammu — tajā bija redzami strauji "lēcieni", kas raksturīgi epilepsijai, taču posmos starp kāpumiem smadzeņu aktivitāte bija ļoti zema. The Times raksta, ka pediatrs, kuram bija jāpaziņo vecākiem smagā diagnoze (Ohtaharas sindroms — rets epilepsijas paveids, kam raksturīgi arī cerebrālās triekas simptomi), bija uz galda tālredzīgi nolicis kastīti ar papīra salvetēm. Ārsts ievilka elpu un paziņoja, ka Aivenam būs "ļoti lielas problēmas" attīstībā. Nepacietīgais Kamerons atcirtis: "Kad jūs runājat par lielām problēmām, vai ar to jūs gribat teikt, ka viņam būs grūtības ar matemātikas uzdevumiem, vai arī gribat teikt, ka viņš nevarēs staigāt un runāt?" Ārsts apstiprināja, ka Aivena gadījumā jārēķinās ar otro variantu.

Kamerons vēlāk atzinās, ka uzreiz pēc sliktās ziņas saņemšanas viņš juties tā, it kā viņam būtu uzbraucis kravas vilciens. "[Pēc tam] kādu laiku pavadi depresijā, jo skumsti par plaisu, kas šķir cerības no realitātes," viņš teica BBC. Taču slima bērna aprūpes ikdiena nav ļāvusi ilgi nodoties šādām izjūtām. Aivens bija jāved uz neskaitāmām pārbaudēm un analīzēm, bija jāiemācās tikt galā ar viņa lēkmēm un jādara viss iespējamais, lai bērnam 24 stundas diennaktī nodrošinātu maksimālu komfortu. "Kādu dienu, braucot ar mašīnu no slimnīcas, es pieķēru sevi domājam — mums jāvar. Ja nespēsim par viņu parūpēties un darīt to labi, tad būsim viņu pievīluši," vēlāk stāstīja Kamerons.

Atklāti par sāpīgo

Ģimene nolēma, ka bērnu no preses un politiķiem neslēps. Turklāt ne tikai neslēps, bet atklāti runās par slima bērna aprūpi, lai cik sāpīgi tas būtu. Sirsnība, ar kādu nu jau par partijas līderi kļuvušais Kamerons runāja un rakstīja par savu dēlu, daudzus pārsteidza, jo šķita neiederamies britu rezervētajā politiskajā vidē. Kamerons zīdaini ņēma līdzi uz partijas sanāksmēm, parlamenta skvēriņā viņu baroja no pudelītes, pieminēja "brīnumaino bērnu" no parlamenta tribīnes un rakstīja komentārus presē: "Viņa smaids ir nedaudz iešķībs, un to reizumis pavada neliels kunkstiens, bet tas spēj piepildīt ar gaismu visu istabu." "Toriji mainās," ieraudzījuši Kameronu ar zīdaini grozā, konstatēja parlamentā akreditētie žurnālisti. Līdzi torijiem mainījās visa britu politika — gan politiķu tēls, gan politiskās prioritātes. Politiķis pēkšņi bija atļāvies būt noguris un noraizējies cilvēks, kurš velta pārcilvēciskus pūliņus tam, lai viņa bērns justos mīlēts. Un konservatīvie toriji, kuri agrāk skeptiski izturējās pret "sociālistisko" valsts veselības aprūpes sistēmu, pēkšņi kļuva par sistēmas lielākajiem aizstāvjiem. "Kad tava ģimene ir atkarīga no NHS (valsts veselības aprūpes sistēma) dienu no dienas, tad tu sāc novērtēt, cik vērtīga tā ir," partijas konferencē teica Kamerons un solīja ievēlēšanas gadījumā veselības aprūpi padarīt par valdības prioritāti.

Bija — un joprojām ir — arī tādi, kuri uzskatīja, ka slimais bērns tiek ekspluatēts, lai atkausētu vēlētāju sirdis. Kamerons uz šādu kritiku reaģēja nikni: "Kāpēc lai es viņu nepieminētu, ja viņš aizņem tik lielu vietu manā dzīvē?" Politiķis daudzkārt uzsvēris, ka tieši, pateicoties Aivenam, viņš ir tāds, kāds ir. Tieši Aivens viņu mācījis izjust lielāku empātiju, novērtēt mediķu darbu, domāt zaļāk, būt pazemīgākam. "Nedaudz no Aivena ir visā, ko daru."

Aivenu uz slimnīcu aizveda trešdien plkst.5.45. "Mums bija ļoti, ļoti smaga nakts," īsziņā draugam rakstīja Kamerons. Trīs ceturtdaļstundas vēlāk mediķi paziņoja, ka zēns ir miris. Pirmo reizi britu parlamenta vēsturē bērna nāves dēļ tika atcelta iknedēļas premjerministra iztaujāšana. Tā vietā deputāti pulcējās, lai pieminētu Aivenu. Nedaudz no klusējošā zēna droši vien turpmāk būs visā, ko viņi darīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits