Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Plūdi Ukrainai izmaksās simtiem miljonu

Simtgades postošākajos plūdos Ukrainā miruši vismaz 30 cilvēki, bet zem ūdens atrodas 34 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemes un autoceļi 220 kilometru garumā. Palīdzības dienesti evakuējuši aptuveni 7000 cilvēku, bet vēl vairāki desmiti tūkstošu palikuši applūdinātās mājas. Kopējie zaudējumi tiek lēsti ap 3—4 miljardiem grivnu (290—380 miljoniem latu). Tā kā budžetā seku likvidēšanai naudas nepietiek, Ukrainas valdība nolēmusi lūgt finansiālu palīdzību ārvalstīm, ziņo vietējā aģentūra zik.

Spēcīgais lietus Ukrainā sākās 23.jūlijā. Trīs dienas ilgajās lietusgāzēs valsts dienvidrietumos pārplūda vairākas upes, ieskaitot Dņestru. Ūdens nokļuva līdz tuvējiem ciematiem un pilsētām un sagrāva vairākas mājas.

Vietām nācās apturēt dzelzceļa un autosatiksmi, raksta RIA Novosti. Taču pēc neilga atelpas brīža lietus atsākās, un prezidentam Viktoram Juščenko nācās izsludināt ārkārtas stāvokli applūdinātajos valsts rajonos.

Ūdens apkārt, ne krānos


Tagad Ukrainas Ārkārtas situāciju ministrija vēsta, ka ūdens līmenis upēs un to apkaimē mazinās. Tur "visu diennakti" notiekot atjaunošanas darbi. Cietušajiem iedzīvotājiem paredzēts piešķirt aptuveni 150 miljonus grivnu (14,4 miljonus latu). Lai gan Ukrainas parlaments devies atvaļinājumā, pirmdien tas sanāca uz ārkārtas sēdi, lai veiktu izmaiņas valsts budžetā un izdalītu līdzekļus seku likvidēšanai.

Vēl trešdien gandrīz divsimt Ukrainas ciemos un pilsētās nebija ne elektrības, ne ūdens. "Jāatjauno ūdensapgāde, gāzes, elektrības padeve, jāizsūknē ūdens no mājām un pagrabiem un tā tālāk. Tas ir mūsu primārais uzdevums," trešdien sacīja ārkārtas situāciju ministrs Vladimirs Šandra, solot ar to tikt galā līdz nedēļas beigām. Tuvākajās dienās tiks atjaunoti arī lauku ceļi. Pēc tam glābēji varēs pieķerties dambjiem, tiltiem un lielajiem ceļiem, viņu citē RIA Novosti.

Smagākā situācija ir Ivanofrankivskas apgabalā, ziņo palīdzības biedrība ACT. Tajā miruši 28 cilvēki, un zem ūdens pilnībā vai daļēji atrodas gandrīz 23 tūkstoši māju. Arī Černovci un Ļvovas apgabalos plūdi nodarījuši ievērojamu postu mājām, lauksaimniecības zemēm un ceļiem.

Nākamā — Moldova


Plūdiem tagad sākusi gatavoties arī Ukrainas kaimiņvalsts Moldova. Jau otrdien tika evakuēti vairāku Dņestras un Prutas upēm tuvo ciematu iedzīvotāji, bet pārējos valdība mudināja nodrošināties ar dzeramo ūdeni un pārtiku plūdu gadījumā. Pagaidām dambji iztur paaugstināto ūdens līmeni, taču drīzumā tie varētu padoties straumei, vēsta Moldpres. Īpaši apdraudēti ir valsts ziemeļi, kā arī vairāki austrumu apgabali.

Savukārt Rumānijā situācija jau normalizējusies. Tur plūdos mira pieci cilvēki, bet mājas pamest nācās vairāk nekā 12 tūkstošiem. Viņiem valdība apsolījusi piešķirt 50 miljonus leju (10 miljonus latu). Ceturtdien pārtiku, medikamentus un citas nepieciešamās lietas plūdu upuriem solīja piegādāt arī Ungārijas Sarkanais Krusts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits