Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Populārā multfilma Simpsoni debašu krustugunīs par rasu stereotipiem

Populārā multfilma Simpsoni, kura tiek demonstrēta jau kopš 1989. gada, ar katru sēriju sasniedzot daudzus miljonus cilvēku, nonākusi diskusiju par rasismu epicentrā, un multfilmas veidotāji pēdējās sērijās scenārijā kādā epizodē pat iekļāvuši atbildi uz pārmetumiem, kas gan daļu sabiedrības neapmierināja, vēsta BBC. Savukārt citi multfilmas veidotājus aizstāvēja.

Plašākas debates aizsāka indiešu izcelsmes ASV komiķis Hari Kondabolu savā pērn veidotajā dokumentālajā filmā The Problem with Apu, kurā iztirzāja, viņaprāt, rasu stereotipiem pārpilno manieri, kādā multfilmas veidotāji prezentē vienu no multfilmas tēliem - veikala īpašnieku indieti Apu.

Apu, kura tēlu ierunā baltādainais aktieris Henks Azaria, multfilmā ir daudzbērnu ģimenes tēvs, kurš pie sievas ticis norunātu laulību rezultātā, un ir neliela veikaliņa īpašnieks Springfīldā, turklāt runā ar pamatīgu akcentu. Kondabolu, pērn BBC stāstot par savu dokumentālo filmu, norādījis, ka populārās multenes tiražētos stereotipus esot izjutis pats uz savas ādas, citiem bērniem jaunībā viņu uzrunājot ar tādu akcentu, kāds ir multfilmas tēlam Apu. 

Pēdējā Simpsonu sērijā multfilmas veidotāji iekļāvuši epizodi, kurā netiešā veidā, taču nepārprotami pievēršas šai kritikai. Epizodē Mārdža Simpsone savai atvasei Lisai, kura multfilmā allaž attēlota kā intelektuāle un liberāle un nereti iestājas par neaizsargātāko ļaužu grupu tiesībām, lasa vakara pasaku, tās saturu izmainot, lai padarītu stāstu politkorektāku. Lisa iebilst, norādot, ka tas nav nepieciešams, bet Mārdža pauž neizpratni un jautā, ko viņai darīt. Lisa atbild: "Grūti teikt. Lieta, kas aizsākās pirms daudzām desmitgadēm (domāta Apu tēla ieviešana multfilmā 1990. gadā), tika uzņemta ar prieku un neskaitījās aizskaroša, nu ir politnekorekta. Ko gan te var padarīt?" Tad kadrā redzams Apu portrets pie Lisas gultas ar parakstu "Don't have a cow." Šī frāze ir izteiciens, ko varētu interpretēt kā "Atslābsti!" vai "Nomierinies!", taču šajā kontekstā ar Apu tēla bildi fonā tam ir dubultnozīme, ņemot vērā to, ka govis hinduisma reliģijas ietvaros skaitās svētie dzīvnieki.

Daļa skatītāju, tostarp pats diskusijas aizsācējs Kondabolu uzskata, ka šāda reakcija uz kritiku no multfilmas veidotājiem ir nepietiekama. "Politnekorekti? Vai tas ir "sausais atlikums" no manas filmas un diskusijas, ko tā aizsāka? Es tiešām mīlēju šo multfilmu. Šis ir skumji," vietnē Twitter rakstīja indiešu izcelsmes komiķis. Viņš uzskata, ka šāda Simpsonu veidotāju atbilde viņa dokumentālajai filmai, kas radīta ar mērķi aizsākt diskusijas par marginalizētu sabiedrības grupu atainošanu televīzijā, ir trieciens tam, ko "daudzi no mums uzskata par progresu".

Tomēr daļa skatītāju norādīja, ka kritiķu pārmetumi par rasu stereotipiem vienā konkrētā gadījumā ir nepamatota reakcija, jo lielākā daļa no multfilmas tēliem esot stereotipos balstīta.

"Katrs no tēliem ir stereotips. Homērs ir dumjš amerikānis ar lieko svaru un kāri pēc alus, Mārdža ir mājsaimniece, Bārts ir stereotipisks zēns, Lisa - stereotipiska meitene. Bērnsa kungs ir vecs un alkatīgs biznesmenis, bet Vigams - resns un slinks policists, kurš ēd virtuļus," tvītoja tieslietu students Henrijs.

Top komentāri

sorozīds un liberasts
s
Tas nu pat man ir par daudz. Rokas nost no Simpsoniem, politkorektie nejauceļi!
reptilis
r
Visi cilvēki balstās uz stereotipiem ...un pareizi dara! Cilvēkam ieraugot lielu suni ir stereotips - viņš var iekost! Cilvēkam ieraugot citu cilvēku ar šautenei vai pistolei līdzīgu priekšmetu ir gatavs stereotips - viņš var izšaut! Ja, kādas tautības vidū ir daudz zagļu un diedelnieku,tad nav jābrīnās ,ka izveidojas steriotips.....ja,kādas tautības vidū ir daudz juristu un banķieru,tad arī izveidojas steriotips...,ja kādas tautības vidū ir daudz bodnieku un sarunātu precību,tad arī izveidojas steriotips. Steriotipi ir VAJADZĪGI CILVĒKA IZDZĪVOŠANAI! Jo cilvēkam nav laika iepazīties tuvāk ar konkrēto dzīvnieku...konkrēto cilvēku... un izpētīt vai šis ""sunītis"" kodīs vai nē....vai konkrētais cilvēks šaus ...vai ,kā izturēsies. Bet komiskums ir visā tajā ,ka visu komiķu darbi un peļņa balstās uz steriotipu pretnostatīšanu ,ja nav pretnostatīšanas ,tad nav smieklu ...,bet paši smiekli jau ir nepolitkorekti:)))))
Un
U
kas tie tādi par mistiskiem "rasu stereotipiem" ko mums latviešiem dažādi ārzemju savtīgi onkuļi un tantes grib iepotēt, šeit ir Latvija ar savu brīvu un neatkarīgu tautu, kultūru, ĢIMENES tradīcijām un dzīvesveidu un pilnīgi neinteresē Jūsu mākslīgi radītās problēmas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits