Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Prieks un bažas Izraēlas jubilejā

60 gadu pēc valsts dibināšanas Izraēla lepojas ar saviem sasniegumiem, bet raizējas par nākotni

Izraēlas ebreji ceturtdien svinēja valsts 60 gadu jubileju, kas devusi iemeslu izvērtēt mūsdienu Izraēlas panākumus un problēmas. Lielākā daļa Izraēlas iedzīvotāju ir lepni par savas valsts sasniegumiem, taču viņi apzinās, ka Izraēlai joprojām jārēķinās ar ārējiem un iekšējiem draudiem, kas met ēnu pār ebreju valsts eksistenci.

Ebreju sasniegumi


Ebrejiem tiešām ir pamats lepoties ar savu valsti, jo Tuvo Austrumu reģionā Izraēla izceļas ar spēcīgu ekonomiku, demokrātisku valsts pārvaldes sistēmu un tautas labklājību. "Mēs, Ābrahama pēcteči, esam mantojuši šo zemi, piepildījuši to, likuši uzplaukt tuksnesim, apbūvējuši un padarījuši to brīnišķīgu," teica Izraēlas valdības vadītājs Ehuds Olmerts. Pretējs viedoklis par ebreju valsts sasniegumiem ir daudziem Izraēlas arābiem un palestīniešiem, kas Izraēlas dibināšanu uzskata par "katastrofu". Liela daļa musulmaņu nav atteikušies no vēlmes "noslaucīt Izraēlu no pasaules kartes", tāpēc ebreju valsts iedzīvotājiem nākas dzīvot nemitīgās bailēs no ienaidnieku uzbrukuma. "Mūsu armija ir liela, mums ir atombumba, bet iekšēji mēs jūtam lielu vājumu, it kā visu laiku dzīvotu bezdibeņa malā," žurnālam The Atlantic Monthly stāsta Izraēlas rakstnieks Dāvids Grosmans. Izraēlas iedzīvotāji ir pieraduši, ka visur ir metāla detektori un bruņoti sargi, kuru uzdevums ir novērst palestīniešu pašnāvnieku uzbrukumu.

Palestīnieši žēlojas, ka viņiem nākas pārciest vēl lielāku pazemojumu, jo Izraēla jau gadu desmitiem okupējusi palestīniešu zemes. Izraēlas jubileju negrasās svinēt arī aptuveni 1,5 miljoni Izraēlas arābu, kas uzskata, ka ebreju valstī viņi padarīti par "otrās šķiras pilsoņiem".

Palestīniešu ciešanas


Palestīnieši atceras, ka Izraēlas dibināšana 1948.gadā viņiem nozīmēja padzīšanu no savas zemes. "Mums bija mājas un zeme. Mums bija olīvas, vīnogas, bumbieri un dateles. Mums bija dārzi un lauki. Kas mums ir tagad? Nekas," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 72 gadus vecā Ālija Šabati, kas 12 gadu vecumā bija spiesta bēgt no ebreju karaspēka. Palestīnieši ir saniknoti, ka pēc 1967.gada kara Izraēla piesavinājās vēl vairāk viņu zemes un sāka būvēt ebreju kolonistu apmetnes.

Ebreji uzsver, ka pasaulē ir vairāk nekā 20 arābu valstu, bet ebrejiem ir vienīgi Izraēla, kur viņi var patverties no briesmām un novērst holokausta atkārtošanos. Arī daudzi palestīnieši atzīst, ka patiesībā apskauž Izraēlu.

Jordānijas palestīnietis Ibrahīms Radžubs laikrakstam The Observer stāsta: "Izraēla liek arābiem justies slikti. Izraēlai nav naftas un citu resursu, bet viņi uzvar karos, un, godīgi sakot, Izraēla šķiet laba vieta dzīvošanai. Tā atsedz mūsu pašu kļūdas, un tāpēc tik daudzi no mums ienīst Izraēlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits