Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

PVO: Pasaulē gadā pašnāvības izdara miljons cilvēku

Katru gadu pasaulē pašnāvību izdara miljons cilvēku, kas ir vairāk nekā to upuru skaits, kurus prasa kari un slepkavības kopā, piektdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

"PVO dati liecina, ka pašnāvībās katru gadu pasaulē mirst aptuveni miljons cilvēku. Tas atbilst nāvei pašnāvībā katru 40.sekundi," teikts PVO ziņojumā, kas izplatīts pirmdien atzīmējamās Pasaules Pašnāvību novēršanas dienas priekšvakarā.

Lai gan pašnāvību skaits jau tā ir šausminošs, katru gadu tiek reģistrēti vēl 20 miljoni neveiksmīgu pašnāvības mēģinājumu, norāda PVO, uzsverot, ka pieci procenti pasaules iedzīvotāju vismaz reizi savas dzīves laikā mēģina padarīt sev galu.

Organizācija norāda, ka šī problēma kļūst arvien nopietnāka, uzsverot, ka nepieciešama steidzam rīcība, lai to mazinātu.

"Pašnāvības vairumā gadījumu ir novēršamas. Nepieciešams, lai valdības caur savām veselības, sociālajām un citām atbilstošajām nozarēm ieguldītu cilvēku un finansiālajos resursos pašnāvību novēršanai," teikts ziņojumā.

Kā norāda ziņojumu autoru grupas vadītājs doktors Šekhars Saksena, dažās pasaules daļās pašnāvību skaits pēdējo gadu laikā ir strauji pieaudzis, dažviet pat par 60%.

Lai gan pašnāvības joprojām ir nopietna problēma valstīs ar lieliem ienākumiem, vissmagākā tā ir valstīs ar vidējiem vai zemiem ienākumiem, norāda ziņojuma autori.

Visaugstākie pašnāvību skaita rādītāji konstatēti Austrumeiropas valstīs, piemēram, Krievijā un Lietuvā, kā arī Latīņamerikā, teikts ziņojumā.

ASV, Rietumeiropā un Āzijā pašnāvību skaits ir vidējā līmenī.

Savukārt par daudzām Āfrikas un Dienvidaustrumu Āzijas valstīm statistikas dati nav pieejami.

Visā pasaulē pašnāvības ir otrs biežākais nāves cēlonis vecuma grupā no 15 līdz 19 gadiem, un katru gadu sev galu padara vismaz 100 000 pusaudžu, atzīst ziņojuma autori.

Savukārt starp pieaugušajiem pašnāvību līmenis visaugstākais ir vecuma grupā, sākot ar 75 gadiem, jo vecākiem ļaudīm ir lielāka slieksme uz pašnāvību un viņi gala izdarīšanai izmanto drošākas metodes nekā gados jaunāki cilvēki.

Ziņojumā norādīts, ka vīrieši pašnāvības izdara trīskārt biežāk nekā sievietes, taču sievietes trīskārt biežāk izdara pašnāvības mēģinājumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits