Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Ilustratīvs attēls

PVO: Pasaulei sāks trūkt jaunu antibiotiku

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceļ trauksmes zvanus, ka šobrīd tiek izstrādāts pārāk mazs skaits antibiotiku, kas varētu tikt galā ar jaunajām, pretestību pret zālēm izstrādājušajām infekcijām, vēsta CNN.

PVO bažījas, ka infekciju adaptēšanās temps apsteigs jaunu zāļu atklāšanas un izstrādāšanas tempu. Šobrīd pasaulē, pēc CNN datiem, tiek izstrādāta 51 dažāda antibiotika un 11 bioloģiskās izcelsmes zāles. Tomēr, lai gan PVO cer, ka bioloģiskās izcelsmes zāles varētu aizstāt antibiotikas, tādējādi novēršot infekcijas pretestības problēmu, jaunu ārstēšanas veidu izstrāde ir pārāk lēna. 

PVO iepriekš publicējusi sarakstu ar infekcijām, kas vairs nepakļaujas ārstēšanai ar antibiotikām. Kā piemēru PVO min tuberkolozi, kuras ārstēšanai vajag vismaz trīs dažādas antibiotikas, bet tikai par septiņām no jaunajām zālēm ir uzsākti klīniskie izmēģinājumi.

Tāpat globālie veselības uzraugi strādā, lai novērstu infekciju slimību izplatību. Hārvardas profesors Bils Hanadžs norādījis, ka ASV vien katru gadu vismaz diviem miljoniem cilvēku tiek konstatētas infekcijas, kuras ir izstrādājušas rezistences pret tradicionālajām antibiotikām, kas savukārt krietni apgrūtina un arī krietni sadārdzina ārstēšanu. 

Top komentāri

ļuļa
ļ
nu tad varbūt vajag sākt ar to, ka pārstāt lietot tādos apjomos antibiotikas rūpnieciskajā lopkopībā? govis vispār špricē profilaktiski, viss piens, piena produkti un gaļa ir piepičkāti ar antibiotikām, un tad vēl brīnās, ka baktērijas kļūst resistentas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits