Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rumānijā žurnālisti varēs stāstīt arī sliktās ziņas

Jūnija beigās to vienbalsīgi pieņēmušais Rumānijas Senāts savu rīcību pamatoja ar "negatīvo ziņu neatgriezenisko ietekmi uz cilvēku veselību un dzīvi". Deputāti uzskatīja, ka pozitīvās ziņas uzlabos iedzīvotāju garastāvokli, paaugstinās viņu dzīvesprieku un darba ražīgumu. Saskaņā ar likumprojektu par ziņu piederību tai vai citai kategorijai bija jālemj Rumānijas Nacionālajai audiovizuālajai padomei.
Rumānijas Konstitucionālā tiesa par pretlikumīgu atzinusi valdības vēlmi likt televīzijām un radiostacijām vienādos apjomos raidīt gan labās, gan sliktās ziņas. Likumprojekta autori — valdošās Nacionālliberālās partijas un labējās Dižās Rumānijas partijas deputāti — bija paredzējuši, ka likums "uzlabos sabiedrības klimatu un sniegs cilvēkiem garīgi un emocionāli līdzsvarotu skatījumu uz ikdienas dzīvi". To jau bija pieņēmis Senāts, taču Konstitucionālā tiesa "nolēma, ka likums ir nekonstitucionāls, tāpēc valsts prezidents to nedrīkst parakstīt", aģentūrai Reuters sacīja viens no tiesnešiem Aksinte Gašpars. Tagad tiesai desmit dienās jāiesniedz detalizēts lēmuma pamatojums, un deputāti varēs mēģināt pārstrādāt likumprojektu.

Taču arī pati padome bija skeptiski noskaņota pret valdības plāniem. "Ziņas ir ziņas," piekrita padomes vadītājs Rasvans Popesku. "Tās nav ne pozitīvas, ne negatīvas. Tās vienkārši atspoguļo realitāti. Neticu, ka šādu kvantitatīvu kritēriju ieviešana kaut ko dotu." Savukārt žurnālistu organizācija Reportieri bez robžām likumprojektu nodēvēja par "Eiropas Savienības valstij nepieņemamu" un atgādināja, ka šāda veida likumi ir tikai Ķīnā, Ziemeļkorejā un citās autoritārās valstīs. Arī Eiropas Drošības un Sadarbības organizācija pauda viedokli, ka likums ierobežo vārda brīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits