Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sabrūkot daudzstāvu ēkai, Bangladešā gājuši bojā vismaz 82 cilvēki

Sabrūkot astoņu stāvu ēkai, Bangladešā trešdien gājuši bojā vismaz 82 cilvēki un aptuveni 700 ievainoti, paziņojuši mediķi un amatpersonas.

Traģiskais negadījums noticis ap plkst.9 (plkst.6 pēc Latvijas laika) Sābhārā netālu no Dakas. Sagruvušajā ēkā atradās tirgus, bankas filiāle, vairākas apģērbu ražotnes un tūkstošiem strādnieku. Neskarts palicis tikai mājas pirmais stāvs.

Vietējā ugunsdzēsības departamenta direktors sākotnēji ziņoja, ka no ēkas gruvešiem izvilki 15 līķi, bet pieļāva, ka mirušo skaits varētu ievērojami pieaugt. Viņš arī informēja, ka glābšanas darbos palīgā izsaukta armija.

Pie gruvešu attīrīšanas un iesprostoto meklēšanas ķērušies simtiem ugunsdzēsēju un glābšanas dienestu darbinieku. Tiek izmantoti celtņi un betona griezēji, bet daudzi cilvēki steigušies palīgā arī ar kailām rokām.

Vietējās policijas priekšnieks aģentūrai AFP sacīja, ka situācija ir katastrofāla. Slimnīcā ievietoti vismaz 700 cilvēki, informēja vietējās slimnīcas ātrās palīdzības mediķis Hiralals Rojs, piebilstot, ka mirušo skaits vēl augs, jo daudzu ievainoto stāvoklis ir smags.

Telekanāls "Somoy" ziņo, ka plaisas ēkā parādījušās jau otrdienas pēcpusdienā, izraisot darbiniekos paniku un drūzmēšanos, kā rezultātā ievainoti desmit cilvēki.

Vairāki strādnieki arī aģentūrai AFP stāstīja, ka plaisas ēkā radušās jau otrdienas vakarā, tādēļ cilvēki no ēkas evakuēti. Bet vēlāk viņi piespiesti atgriezties darbā. "Vadītāji piespieda mums atgriezties, un tikai stundu pēc tam, kad mēs iegājām rūpnīcā, ēka ar milzīgu troksni sabruka," AFP norādīja kāda 24 gadus veca darbiniece, kura joprojām nav atradusi savu vīru, kas strādāja ēkas ceturtajā stāvā.

Viņa lēš, ka ēkā, kur atradās arī dzīvokļi un veikali, strādājuši aptuveni 5000 cilvēku. Iekšlietu ministra sniegtā informācija liecina, ka ēka, kas sabrukusi, uzcelta bez atļaujas, neievērojot celtniecības noteikumus.

Bangladešā ēkas sagrūst visai bieži, jo īpašumu attīstītāji nabadzīgajā valstī bieži neievēro celtniecības noteikumus. 2005.gadā, sabrūkot daudzstāvu apģērbu rūpnīcas ēkai, šajā pašā reģionā gāja bojā vairāk nekā 70 cilvēki. Savukārt pagājušā gada novembrī, sabrūkot vēl nepabeigtam viaduktam, ostas pilsētā Čitagongā dzīvību zaudēja 13 cilvēki.

Bet Sābhāras traģēdija, visticamāk, raisīs jaunas diskusijas arī par drošības standartiem apģērbu rūpniecībā. Pateicoties lētajam darbaspēkam, Bangladeša kļuvusi par globālo apģērbu rūpniecības centru. Daudzi iecienīti zīmoli apģērbus Rietumu tirgum ražo tieši Bangladešā, taču darba apstākļi šajās rūpnīcās strādājošajiem vairumā gadījumu ir nožēlojami un drošības noteikumi bieži tiek pārkāpti.

Bieži notiek dažādi negadījumi un strādnieki pulcējas uz demonstrācijām, lai pieprasītu palielināt algas un uzlabot darba apstākļus. Pērnā gada novembrī ugunsgrēkā kādā apģērbu rūpnīcā Bangladešas galvaspilsētas Dakas pievārtē dzīvību zaudēja 111 cilvēki. Tas bija traģiskākais nelaimes gadījums, kāds piemeklējis Bangladešas apģērbu rūpniecības sektoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits