Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Sadursmēs Ēģiptē trešdien nogalināti vismaz 525 cilvēki; iekšlietu ministrs vaino islāmistus

Ēģiptē trešdienas vardarbīgajās sadursmēs, kas izraisījās pēc tam, kad drošības spēki Kairā iebruka gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju protesta nometnēs, nogalināti nogalināti vismaz 525 cilvēki, ceturtdien pavēstījušas valdības amatpersonas.

Vardarbībā trešdien visā valstī dzīvību zaudējis vismaz 482 mierīgie iedzīvotāji, viņu vidū arī trīs žurnālisti – britu televīzijas kanāla Sky News operators Miks Dīns, kā arī kāda vietējā laikraksta un kāda Apvienoto Arābu Emirātu laikraksta reportieri. Tikmēr Iekšlietu ministrija apliecināja, ka nekārtībās dzīvību zaudējuši 43 policisti. Atbilstoši valsts iekšlietu ministra Muhameda Ibrahima teiktajam, bojā gājušo policistu vidū ir 18 virsnieki, tajā skaitā divi ģenerāļi un divi pulkveži. Vēl 211 kārtības sargi guvuši ievainojumus.

Pēc M. Ibrahima vārdiem, islāmisti daudzviet valsts teritorijā uzreiz pēc operācijas mītiņu izklīdināšanai uzsākšanas uzbrukuši policistiem. Uzbrukts kopumā 21 policijas iecirknim, bet lielāko slaktiņu uzbrucēji sarīkojuši Kerdasas ciematā, netālu no Kairas, kur nogalināti visi policijas iecirknī tobrīd atradušies policisti.

Iekšlietu ministrs arī piebildis, ka likuma sargiem bijusi dota pavēle izmantot tikai asaru gāzi un ievērot maksimālu savaldību, tomēr kad viņi ieradušies izklīdināt demonstrantus, pa viņiem atklāta uguns. „Pie Rabjas al Adavijas mošejas no apkārtējo māju jumtiem uz policistiem tika atklāta uguns no automātiskajiem ieročiem,” izteicās ministrs. Jāpiebilst, ka islāmisti sarīkoja vairākus uzbrukumus arī valdību atbalstošo koptu kristiešu baznīcām.

Kopumā lielākais upuru skaits ir Kairā, kur nemieros bojā gājuši vismaz 289 cilvēki. Varasiestāžu dati liecina, ka Kairā demonstrantu apmetnē pie Rabjas al Adavijas mošejas nogalināti 202 cilvēki, bet Nahdas laukumā - 87. Tikmēr Musulmaņu brālība vēsta, ka atbilstoši tās datiem, valstī kopumā nogalināti ir 2200 cilvēki, bet vēl 10 000 - ievainoti.

Jāatgādina, ka trešdien Ēģipti pārņēma vardarbīgas sadursmes, kas izraisījās pēc tam, kad drošības spēki Kairā iebruka divās M. Mursi atbalstītāju protesta nometnēs. Trešdien Ēģiptē pēc pieredzētajām sadursmēm izsludināts mēnesi ilgs ārkārtas stāvoklis, tāpat Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka aizliedz visus tā dēvētos sēdošos mītiņus.

Tomēr Ēģiptes pagaidu valdības premjerministrs Hazems al Beblavi slavēja policiju par tās pašsavaldību un sacīja, ka valsts ir uzticīga armijas izstrādātajam plānam, kas paredz vēlēšanu sarīkošanu 2014.gadā.

Kairā trešdien notikusī drošības struktūru asiņainā izrēķināšanās ar M. Mursi atbalstītājiem vienlaikus izraisījusi asu pasaules sabiedrības nosodījumu. Vairāku valstu līderi M. Mursi atbalstītāju protesta nometņu brutālo likvidēšanu nodēvējuši par slaktiņu. ANO, ASV, Irāna, Katara, Lielbritānija un Turcija paudušas asu nosodījumu tam, ka armijas atbalstītā Ēģiptes pagaidu valdība, pielietojot spēku, likvidējusi divas protesta nometnes, kas pēc 3 .jūlija valsts apvērsuma bija izveidotas Kairā.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien arī aicināja sasaukt ANO Drošība padomes sēdi saistībā ar Ēģiptes notikumiem. "ANO Drošības padomei ir jāsanāk vistuvākajā laikā, lai spriestu par situāciju Ēģiptē," žurnālistiem Ankarā sacīja R. Erdogans, trešdienas notikumus, kuros dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku, dēvējot par "ļoti nopietnu slaktiņu".

Arī Eiropas un ASV prese ceturtdien pauž nosodījumu asiņainajiem notikumiem Kairā. Rietumu prese arī mudina Vašingtonu rīkoties apņēmīgi, lai panāktu izlīgumu abu pušu starpā.

Londonas The Times trešdien Kairā notikušo asinspirti, kurā tika nogalināti vairāk nekā 400 cilvēku, dēvē par "slaktiņu" un brīdina, ka Ēģiptes pagaidu režīma leģitimitāte "karājas mata galā". "Tas bija slaktiņš. [Musulmaņu] brālība nebija gluži bez vainas kūsājošās anarhijas periodā pēc tās atstādināšanas no varas, tomēr vakardienas operācija bija pilnīgi neproporcionāla iepretim jebkādām provokācijām," teikts The Times ievadrakstā.

"Ar teju pilnīgu pārliecību var teikt, ka tā ir lemta neveiksmei." The Times arī mudina Vašingtonu rīkoties, ierosinot atlikt iznīcinātāju F-16 piegādes un apturēt papildu finansējuma piešķiršanu, kas pērn tika solīti civilajām vajadzībām. Laikraksts brīdina, ka "klusā piekrišana musulmaņu pasaulē tiks iztulkota kā taktisks atbalsts".

ASV laikraksts The New York Times iet vēl tālāk un aicina prezidentu Baraku Obamu apturēt ikgadējās 1,3 miljardu dolāru (0,7 miljardu latu) lielās palīdzības piešķiršanu Ēģiptes armijai, brīdinot, ka Kairas asinspirts var Ēģiptē izraisīt pilsoņkaru. "Ēģiptē valdošie ģenerāļi ir nodemonstrējuši, neatstājot nekādu vietu šaubām, ka viņi nesliecas vadīt savu valsti atpakaļ demokrātijā, nedz ka viņi būtu ieinteresēti to darīt," teikts avīzes ievadrakstā.

"Vašingtonas ietekme uz Ēģiptes sabiedrisko domu pamatā ir ierobežota," norādīja laikraksts, atgādinot par gadu desmitiem ilgo Vašingtonas nekritisko atbalstu bijušajam prezidentam Hosni Mubarakam. "Obama jau ir aizkavējies ar šīs neatbilstības labošanu. Palīdzības apturēšana Ēģiptes nedemokrātiskajai armijai ir laba vieta, no kurienes sākt."

Rakstā "Ēģiptes demokrātija mirst vardarbīgā nāvē" avīze The Financial Times deklarē, ka tā zaudējusi ticību armijas atbalstītās valdības vēlmei un iespējām vadīt valsti vispārēju vēlēšanu virzienā. Vašingtonai vajadzētu apturēt savu palīdzību, "līdz nav izbeigta vardarbība un visas puses nav piekritušas sarunām. Mursi atbrīvošanai ir jābūt dienas kārtībā," uzsver laikraksts. Tiesa gan, tas vaino arī Musulmaņu brālību, "kas noraidījusi visus sarunu piedāvājumus". Laikraksts mudina Turciju un Kataru aktivizēt savus pūliņus un vērst lielāku spiedienu pret šo kustību, lai tā iesaistās krīzes politiska atrisinājuma centienos.

Francijā laikraksts Le Monde norāda, ka protestu kustības brutālā apspiešana un ārkārtas stāvokļa izsludināšana ir "šausmīgs solis atpakaļ". "Tas iznīcina visu, kas bijis sasniegts kopš 2011.gada janvāra revolūcijas", kurā tika gāzts Mubaraks. Žurnāls The Economist piebilst - "Nemieru mērogi un valsts dziļās brūces ir drūma zīme nākotnei."

Ēģiptes pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents M. Mursi tika gāzts armijas apvērsumā 3.jūlijā. Apvērsuma rīkotāji arestējuši M. Mursi un teju visu viņa pārstāvētās Musulmaņu brālības vadību. Kopš apvērsuma M. Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpināja nepārtrauktas protesta akcijas. Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes. Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solījusi demonstrācijas pārtraukt, bet līdz trešdienai tas netika darīts. 

VIDEO: Islāmistu atbalstītāji nogrūž no Kairas tilta policijas bruņumašīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits