Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Savienotajās Valstīs kritizē sieviešu dalību kaujas misijās

ASV aizsardzības ministra Leona Panetas lēmums atļaut armijā dienošajām sievietēm piedalīties kaujas misijās izsaucis pretrunīgu reakciju. Kamēr daļa slavē vēsturisku vienlīdzības uzvaru, citi satraukti par to, vai sieviešu līdzdalība kaujas laukā nenovedīs pie armijas efektivitātes krituma, kā arī šaubās par to, cik ētiski ir kaujā soļot mātēm, meitām un sievām.

«Manas lielākās bažas ir nevis par to, ka atļausim sievietēm iesaistīties kaujas misijās, jo to, manuprāt, vajadzētu darīt,» The Christian Science Monitor uzsvēra Ohaio Štata universitātes profesors Pīters Mansūrs, kurš specializējies militārās vēstures jautājumos. «Manas lielākās bažas ir par to, ka mums nāksies pazemināt fizisko spēju prasību standartus, lai sievietes varētu tos izpildīt.»

Diskusijas par sieviešu dalību kaujas misijās allaž izsaukušas debates par to, vai sievietēm pietiek fiziskā spēka un izturības, lai atsevišķos uzdevumos spētu karot līdzās vīriešiem, turklāt apšaubīta arī kaujas vienību psiholoģiskā vide, runājot pat seksuālo spriedzi, ko var nest sieviešu klātbūtne.

Ģimenes izpētes centra prezidents Džerijs Boikins, kurš pats ir atvaļināts ģenerālleitnants, aģentūrai AP šo lēmumu nodēvēja par «kārtējo sociālo eksperimentu». «Tā vietā, lai fokusētos uz uzvaru kaujās un kareivju aizsardzību, tagad uzmanību novērsīs nepieciešamība nodrošināt kādu dzimumu nošķirtību ātri mainīgās un nāvējošās situācijās,» uzsvēra Dž. Boikins, piebilstot, ka kaujas vienību biedri bieži spiesti dzīvot skarbos apstākļos bez iespējām uz privātumu.

Taču lēmuma atbalstītāji uzsver, ka sievietes arī tagad bieži nokļūst kaujas laukā, jo «piesaistītas» palīgos sauszemes vienībām kā mediķes, militārās policijas pārstāves vai izlūkdienesta darbinieces. «Tas atspoguļo 21. gadsimta militāro operāciju realitāti,» raidsabiedrība BBC citēja ASV Senāta bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju Karlu Levinu.

ASV armijā no aptuveni 1,4 miljoniem aktīvā dienesta kareivjiem 14% veido sievietes. Lēmums ļaus sievietēm kandidēt uz simtiem tūkstošiem posteņu, kas līdz šim bija liegti. Taču līdz pat 2016. gadam būs laiks izskatīt, vai kādiem no amatiem aizvien nevajadzētu palikt sievietēm slēgtiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits