Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Seima vēlēšanu kampaņa iztiek bez reklāmas

Lai gan līdz Seima vēlēšanām atlicis mazāk par divām nedēļām (vēlēšanas notiks 12.oktobrī), to gandrīz nemaz nevar pamanīt, jo šoreiz politiķiem nākas iztikt bez tradicionālās politiskās reklāmas. Pēc izmaiņām likumos partijām un kandidātiem aizliegts ievietot savu reklāmu TV un radio, aizliegta arī vides reklāma. Politiķi nedrīkst rīkot koncertus un citus aģitācijas pasākumus. Noteikumi ir ļoti stingri: nelielus plakātus ar partijas lozungiem un kandidātu attēliem drīkst izlīmēt tikai īpaši atvēlētās vietās. TV reklāmas vietā ir kandidātu debates valsts televīzijā.

Protams, partijas mēģina izgudrot dažādus paņēmienus, ar kuriem varētu apiet stingros noteikumus. Piemēram, bijušā Viļņas mēra Artūra Zoka vadītie liberālcentristi savu priekšvēlēšanu štābu ierīkojuši kravas automašīnā, kas rotāts ar partijas simboliku un braukā pa visu Lietuvu. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šajā trikā saskatīja politiskās reklāmas pazīmes un pieņēma jaunus noteikumus, saskaņā ar kuriem partijas štābu drīkst izvietot tikai tādā ēkā, pie kuras var piestiprināt plāksnīti ar partijas nosaukumu, logotipu, kandidāta vārdu, darba laiku un citu informāciju. Visus šos datus nepieciešams ietilpināt plāksnītē, kuras izmērs nedrīkst pārsniegt 60x 0 centimetru.

Paksa triks

Pamatīgas galvassāpes CVK sagādāja mākslas filma Pilots, kas vēsta par Rolanda Paksa politisko karjeru. Šis politiķis savulaik ar lielu skandālu tika padzīts no Lietuvas prezidenta amata. Lai gan pats R.Pakss nedrīkst kandidēt uz Seima deputāta amatu (pēc atstādināšanas viņam aizliegts dot amatpersonas zvērestu), viņš apmeklē visus savas filmas seansus. Filma tiek izrādīta bez maksas. 5.oktobrī (nedēļu pirms vēlēšanām) šo filmu rādīs arī viens no televīzijas kanāliem. Filmas galvenais varonis ir R.Pakss, bet tajā bez grūtībām var atpazīt arī citus Lietuvas politiķus (Aļģirdu Brazausku, Valdu Adamku un Vītautu Landsberģi), kas attēloti kā "sliktie puiši".

Aizliegums reklamēties par savu naudu (aģitāciju oficiāli apmaksā CVK) pamudinājis politiķus izmantot katru izdevību pagozēties TV ekrānā, izsakoties par visām iespējamām tēmām. Piemēram, Viļņas mērs Jozs Imbrass, kurš ir viens no R.Paksa partijas Kārtība un taisnīgums līderiem, kādu dienu kājām devās uz darbu un pēc tam žurnālistiem stāstīja, ka apdzinis visus trolejbusus un bijis šokēts par milzīgajiem sastrēgumiem. Vides aizsardzības ministrs, Jaunās savienības līderis Artūrs Paulausks izmantoja "dienu bez automobiļa", lai uz darbu dotos ar autobusu un parūpētos, ka viņa brauciena fotogrāfijas parādās laikrakstu slejās. Tēvzemes savienības līderis Andrus Kubiļus pat piekrita piedalīties melnā humora raidījumā.

Slavenību partija

Taču neviens no politiķiem nevar mēroties spēkiem ar izklaides zvaigzni Arūnu Vaļinsku, kurš nodibinājis Nācijas atdzimšanas partiju un vēlēšanu sarakstā iekļāvis popmūzikas un TV zvaigznes, populārus sportistus un citas slavenības. A.Vaļinsks apgalvo, ka viņa mērķis ir aizvākt no Seima "apnikušos politiķus". Viņa pretinieki gan uzskata, ka aiz A.Vaļinska muguras stāvot bagāti un ietekmīgi cilvēki. A.Vaļinsks dižojas, ka Nācijas atdzimšanas partija esot vienīgā, kurai nav vajadzīga politiskā reklāma. Par partijas lozungu kļuvis sauklis "mēs nesolām, ka pēc mūsu ievēlēšanas Seimā būs labāk, bet garantējam, ka būs jautrāk".

Kā jau Lietuvā ierasts, priekšvēlēšanu kampaņas laikā neiztika bez skandāliem. Par pirmo upuri kļuva lauksaimniecības ministre Kazimira Prunskiene, jo kāds bija "uzracis" vecas intervijas videoierakstu, kurā K.Prunskiene atzīstas, ka padomju laikā, kad viņa gribēja braukt uz ārzemēm, nācies rakstīt ziņojumus VDK un dažkārt arī "pienest ziņas".

Skandālā iekūlās arī Seima deputāts, labējās Tēvzemes savienības biedrs Egidijs Vareiķis, kuru pieķēra pie stūres alkohola reibumā. E.Vareiķis palūdza izsvītrot viņu no kandidātu saraksta un publiski zvērēja, ka nekad vairs nelietos grādīgos dzērienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits