Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Serveris Latvijā uzglabājis zagtus kredītkaršu datus

ASV Tieslietu ministrija otrdien paziņojusi, ka pavisam 11 personām valstī un ārzemēs izvirzīta apsūdzība par kredīta un debeta karšu datu nelikumīgu piesavināšanos, tirgošanos ar šo informāciju un identitātes zādzību. Paziņojumā presei teikts, ka ļaundari ar mobila klēpjdatora palīdzību 2005.gadā un vēlāk ielauzušies Amerikas veikalu un restorānu ķēžu TJX Cos.

,_ BJ's Wholesale Club_, _OfficeMax_, _Boston Market_, _Barnes & Noble_, _Dave & Buster's_, _Sports Authority_, _Forever 21_ vai _DSW_ bezvadu tīklos un instalējuši tajos speciālas «okšķerprogrammas», ar kuru palīdzību piesavinājušies vairāk nekā 41 milj. datu komplektu. Tie tad izmantoti, lai tukšotu upuru kontus. _Dave & Buster's_ epizodes ietvaros vien nodarīti vairāk nekā 600 000 dolāru zaudējumi.

No apsūdzētajiem tikai trīs ir ASV pilsoņi, viens no tiem — Alfrēds «Segvec» Gonzaless no Maiami pilsētas — esot pat bijis Amerikas izlūkdienesta US Secret Service ziņotājs datorblēdību jautājumos, kas viņu gan neesot kavējis piepelnīties par sava veida «dubultaģentu», piemēram, brīdinot aizdomās turētās personas par gaidāmo apcietināšanu. Notiesāšanas gadījumā A.Gonzalesam draud mūža ieslodzījums.

Starp apsūdzētajiem ir arī Igaunijas iedzīvotājs Aleksandrs «Jonny Hell» Suvorovs no Sillamē pilsētas. Pēc ASV Tieslietu ministrijas informācijas, viņš jau martā aizturēts Frankfurtē (Vācijā) un tagad gaida izraidīšanu uz Ameriku, kur viņam inkriminē tirgošanos ar zagtiem kredīta un debeta karšu datiem. Pārējie apsūdzētie esot trīs ukraiņi, divi krievi un viens baltkrievs, bet par vienu ļaundari līdz šim noskaidrots tikai viņa segvārds. Likumsargi uzskata, ka harkovietis Maksims «Maksik» Jastremskis vien ar savām kriminālajām darbībām guvis vairāk nekā 11 milj. dolāru ienākumus.

Nozagtā informācija glabāta divos serveros, no kuriem viens atradies Ukrainā, bet otrs — Latvijā, ziņo aģentūra Associated Press, atsaucoties uz Masačūsetsas štata ģenerālprokuroru Maiklu Dž.Salivenu.

Neatkarīgi no šīs apsūdzības ASV laikraksts «International Herald Tribune» trešdien ziņo par kādu Krievijas krāpnieku bandu, kas sešpadsmit mēnešu laikā aptuveni 378 000 gadījumos aplaidusi datorus visā pasaulē ar «okšķerprogrammu» Coreflood. Tā, cita starpā, piereģistrē un pārsūta tālāk «mātesprogrammai» taustiņu piesitienus un pieejas paroles.

Viens no upuriem bijis Maiami biznesmenis Džo Lopess, no kura rēķina Bank of America 2004.gada aprīlī neatļautā kārtā uz kādu kontu Parex bankā Rīgā pārskaitīti 90 348 dolāru. Ar viltotas identitātes palīdzību blēži pēc tam sekmīgi likuši sev no šīs summas izmaksāt 20 000 dolāru. Bet Dž.Lopesa datorā vēlāk atradusies Coreflood programma.

Bandas rosības šā gada maijā esot atklājis amerikāņu datordrošības speciālists Džo Stjuarts, kas noskaidrojis, ka «mātesprogramma» darbojusies no kāda komerciālu interneta pakalpojumu centra Viskonsinas štatā, bet pēc pirmām brīdinājuma zīmēm pārcēlusies uz Ukrainu.

Coreflood pamatā ir pazīstama jau kopš 2002.gada, taču pēdējā laikā kļuvusi jo bīstama tāpēc, ka specializējas uz tīkla administratora pieejas paroļu pārtveršanu. Ar šīs informācijas palīdzību savukārt iespējams ar vienu sitienu pārplūdināt simtiem datoru. Skats literatūrā liecina, ka pēdējo gadu laikā tas atgadījies kādai pasaules mēroga viesnīcu ķēdei (14 000 datoru), bet vēl šogad jūnijā parādījās informācija par 600 aplaistām sistēmām, resp., 3000 datoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits