Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sešas pasaules vadošās centrālās bankas sper soļus globālās finanšu sistēmas atbalstīšanai

Sešas no pasaules vadošajām centrālajām bankām - ASV Federālo Rezervju sistēma (FRS), Eiropas Centrāla banka, kā arī Lielbritānijas, Japānas, Šveices un Kanādas centrālās bankas, vienojušās par procentu likmju pazemināšanu tā dēvētajiem ASV dolāru svopiem (swap) par 50 bāzes punktiem (0,5 procentiem), vēsta aģentūra Bloomberg. Plānots, ka pazeminātā procentu likme būs spēkā no šī gada 5. decembra līdz 2013. gada 1. februārim.

Šāda vienošanās sasniegta uz krasa likmju kāpuma Eiropas kredītorganizācijām starpbanku tirgū fona. Pasaules ekonomiski vadošo valstu centrālo banku lēmums ļaus komercbankām lētāk iegādāties ASV dolārus, kas samazina kredītu krīzes saasināšanās riskus.

Investori uzskata, ka lēmumam ir būtiski jāsamazina spiediens uz banku sektoru. Pašlaik bankas nonākušas sarežģītā situācijā Eiropas parādu krīzes dēļ, jo pārvalda finansiāli nestabilo eirozonas valstu nozīmīgu parādu apjomu. Jāpiebilst, ka paziņojums par šo lēmumu nekavējoties izraisīja strauju kāpumu Eiropas biržās, tāpat kāpums fiksēts, sākoties tirdzniecībai Volstrītā.

Pirmoreiz dolāru svopa līnijas (swap lines) – finanšu instrumenti, kas ļauj centrālajām bankām veikt valūtu maiņu pēc fiksētām likmēm – ASV FRS citu pasaules valstu centrālajām bankām piedāvāja 2008. gada kredītu krīzes laikā. Tiek uzskatīts, ka lētas likviditātes pieejamība toreiz palīdzēja būtiski mazināt krīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits