Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

SKS var apdraudēt pēdējos gados lielākais kosmisko atkritumu mākonis

Starptautisko kosmosa staciju (SKS) varētu apdraudēt pēdējo gadu lielākais kosmisko atkritumu mākonis, kas radies, eksplodējot Krievijas raķetes Proton-M paātrināšanas blokam Briz-M, ceturtdien atklāja informēts avots Krievijas kosmosa programmā.

Briz-M eksplodēja oktobra vidū - divus mēnešus pēc tam, kad "Briz-M" defekta dēļ paredzētajā orbītā nenonāca divi mākslīgie zemes pavadoņi, iezīmējot kārtējo neveiksmi Krievijas kosmosa programmā. Briz-M eksplozija radīja aptuveni 500 atlūzu gabalus, kuru izveidotais mākonis pievienots SKS "potenciāli bīstamo objektu sarakstam", aģentūrai Interfax atklāja kāds informēts avots.

SKS arī agrāk nācies iedarbināt dzinējus, lai mainītu orbītu un izvairītos no iespējamās sadursmes ar kosmosa atkritumiem, kas ir konstanta problēma.

Briz-M, kas tiek izmantots raķetēs Proton-M, bez degvielas sver aptuveni 22,5 tonnas, informēja Hruņičeva vārdā nosauktais Valsts kosmosa izpētes un ražošanas centrs. Pēc Briz-M neveiksmes tika veiktas pārbaudes visā Briz-M ražošanas līnijā un no amata tika atlaists Hruņičeva centra ģenerāldirektors Vladimirs Ņestrovs.

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) speciālisti, kas uzrauga kosmosa atkritumus, norādīja, ka kosmosā lidinās vairāk nekā 21 000 atlūzu, kas ir lielākas par desmit centimetriem.

Lai gan satelītu var sabojāt pat nelielas pirms vairākiem gadiem kosmosā nonākušas atlūzu daļiņas, lielākās bažas rada tādi gadījumi kā Briz-M eksplozija, jo šādi radušās atlūzas joprojām satur degvielu un eksplodē, riņķojot orbītā. Pēdējo gadu laikā divus lielākos atkritumu mākoņus kosmosā radījis Ķīnas 2007.gadā veiktais satelīta iznīcināšanas ieroča izmēģinājums un 2009.gada ASV un Krievijas komunikāciju satelītu sadursme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits