Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Slovāku nacionālists ierosina veidot čigānu valsti

Slovāku Nacionālās partijas (SNS) līderis Jans Slota otrdien nācis klajā ar aicinājumu izveidot Eiropas čigāniem pašiem savu valsti.

"Ideālais risinājums būtu šiem ļaudīm radīt atsevišķu valsti, kurā viņi varētu kļūt noderīgi, jo viens otru viņi saprot vislabāk," savā interneta vietnē atzinis SNS līderis.

"Šai kopienai nav nekā kopīga ar mūsu slāvu dabu un dzīves filozofiju, un pēdējo gadsimtu laikā mēs neesam nemaz tuvinājušies," norāda Slota.

Viņa paziņojums jau izsaucis cilvēktiesību aizstāvju organizāciju sašutumu.

"Šādas idejas nav realizējamas. Ja čigāni vēlētos paši savu valsti, viņiem būtu jānāk klajā ar šādu ideju, taču viņi to nevēlas," sarunā ar aģentūru AFP norādīja Slovākijas Čigānu iniciatīvas pārstāvis Aleksandrs Patkolo.

Slota, kas pazīstams ar ksenofobiskiem izteikumiem, kas vērsti gan pret čigāniem, gan pret valstī dzīvojošo ungāru minoritāti, aicinājis arī stingrāk regulēt sociālo pabalstu piešķiršanu čigāniem un viņu bērnus ievietot slēgtās mācību iestādēs.

Laikā no 2006. līdz 2010.gadam SNS bija Roberta Fico vadītās valdošās koalīcijas sastāvā, bet šobrīd parlamentā, kurā ir 150 vietas, pārstāvēta tikai ar septiņiem deputātiem un atrodas opozīcijā.

Saskaņā ar 2001.gada tautas skaitīšanas datiem no 5,4 miljonus lielā Slovākijas iedzīvotāju kopskaita čigānu ir tikai 89 000, taču eksperti lēš, ka viņu skaits patiesībā ir daudz lielāks.

"Patiesais skaits varētu būt aptuveni 350 000 čigānu," uzskata Slovākijas Zinātņu akadēmijas etnologs Arne Manns.

Vairums no viņiem dzīvo aptuveni 600 ciematos, kuros nav elektrības, ūdensvada un kanalizācijas un kas atrodas relatīvi tālu no Bratislavas.

Kopumā Eiropas Savienībā (ES) dzīvojošo čigānu skaits varētu būt 11 līdz 12 miljoni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits