Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

SOK nākotnē varētu atteikties no starptautiskās lāpas stafetes

Olimpisko spēļu uguns pēc vairākus mēnešus ilga ceļojuma otrdien vakarā sasniedza Ķīnas galvaspilsētu Pekinu, kur piektdien šo liesmu izmantos, lai iedegtu Pekinas spēļu galveno lāpu. Pirms tam olimpiskā uguns ceļos pa Pekinas ielām, un lāpas maršruts līdzināsies ķīniešu hieroglifam, kas atbilst vārdam "miers".

Olimpiskās uguns ceļojums pa Ķīnu noritējis diezgan mierīgi, jo varas iestādes īstenoja ļoti stingrus drošības pasākumus un nepieļāva nekādus protestus. Taču iepriekš lāpas ceļojumu apkārt pasaulei pavadīja trokšņainas protesta akcijas Londonā, Parīzē un citās pilsētās. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge secina, ka olimpiskās uguns stafete piesaista žurnālistu uzmanību, un tas savukārt piesaista protestētājus. Stafetes laikā notikušo protesta akciju rīkotāji gribēja pievērst pasaules uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, represijām Tibetā un citiem Ķīnas komunistiskā režīma grēkiem. Ž.Roge gan pauda viedokli, ka protesta akciju laikā notikušās vardarbīgās sadursmes bija pretrunā ar olimpisko garu.

Drošības garantijas


SOK vadība atzinusi, kā nākotnē varētu atteikties no olimpiskās uguns vadāšanas apkārt pasaulei. Turpmāk olimpisko uguni pa tiešo varētu aizvest no iedegšanas vietas Grieķijā uz valsti, kas rīko olimpiskās spēles. SOK loceklis Diks Paunds vēsta, ka šoreiz tikai ar lielām grūtībām izdevies novērst Pekinas spēļu boikotu, uz ko aicināja cilvēktiesību aizstāvji vairākās valstīs. SOK vadības pārstāvji uzsver, ka viņu uzdevums ir sarīkot labas olimpiskās spēles, nevis iejaukties Ķīnas iekšpolitikā, lai mainītu šajā valstī esošo kārtību.

Ķīnas amatpersonas apgalvo, ka olimpisko spēļu dalībnieki un viesi būs drošībā, nekaut gan pirmdien valsts rietumos noticis uiguru nemiernieku uzbrukums, kurā nonāvēja 16 policistu. Uiguru separātisti arī iepriekš draudējuši nolaupīt olimpisko spēļu dalībniekus. Taču drošības pasākumi Pekinā ir tik stingri, ka teroristiem nav gandrīz nekādu izredžu piekļūt sportistiem.

Laimīga diena


Spēļu rīkotāju lielākās rūpes pirms piektdien gaidāmās atklāšanas ceremonijas ir saistītas nevis ar teroristu uzbrukuma novēršanu, bet gan ar gaisa piesārņojuma mazināšanu un mākoņu izdzenāšanu. Viņi raizējas, ka lietus varētu izjaukt rūpīgi plānoto ceremoniju. Pekinas iedzīvotāju vidū nav vienprātības par lielo notikumu, jo daudziem tas sagādājis neērtības. "Vismaz puse cilvēku, ko es pazīstu, nevar vien sagaidīt, kad spēles būs beigušās. Tas ir lielisks pasākums valstij, bet cietēji ir vienkāršie ļaudis," ziņu aģentūrai AP stāsta saldējuma tirgotājs, kuram spēļu laikā aizliegts rādīties Pekinas ielās.

Piektdien gaidāmās neērtības gan nav iebiedējušas tūkstošiem ķīniešu, kas šajā dienā plāno iestūrēt laulības ostā. Paredzams, ka Pekinā laulību reģistrēs ap 9000 pāru (visā Latvijā pērn reģistrēts ap 15 000 laulību). Ķīnieši vēlas salaulāties 2008.gada 8.augustā, jo skaitlis astoņi tiek uzskatīts par laimīgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits