Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Somālijas pirāti sola atbrīvot Ukrainas kuģi, uz kura ir arī Latvijas jūrnieks

Somālijas pirāti un Ukrainas kuģa _Faina _īpašnieku pārstāvji svētdien paziņoja, ka panākta vienošanās par pirātu nolaupītā kuģa atbrīvošanu. Tas varētu notikt jau tuvāko dienu laikā. Uz kuģa ir 20 apkalpes locekļi, kuru vidū ir arī Latvijas jūrnieks Jevgeņijs Grigorjevs.


Faina tika nolaupīta 25.septembrī, kad ar ieroču kravu bija ceļā uz Āfrikas valsti Keniju. Kuģis veda 33 tankus T—72 un citus ieročus. Somālijas pirāti par kuģa atbrīvošanu pieprasīja līdz pat 35 miljonus dolāru, bet pēdējās dienās izpirkuma maksa samazināta līdz trim miljoniem dolāru.


«Tas ir tikai laika jautājums, un jānokārto dažas tehniskas lietas, pirms kuģis tiks atbrīvots,» ziņu aģentūrai AFP pa satelīttālruni no Faina klāja pavēstīja pirātu pārstāvis Sugule Alī. Informāciju par drīzumā gaidāmo kuģa atbrīvošanu apstiprina arī Ukrainas kuģa īpašnieki. «Saimnieks apstiprināja, ka ir visas iespējas cerēt uz kuģa atbrīvošanu šīs nedēļas laikā,» ziņu aģentūrai AP teica izdevuma Jūras biļetens galvenais redaktors Mihails Voitenko, kurš uzstājās kā kuģa īpašnieku pārstāvis. Sarunas ar pirātiem kuģa īpašnieku vārdā risināja kāda Lielbritānijas firma, kuras nosaukumu M.Voitenko atteicās izpaust. Viņš informē, ka pirāti pieprasīja drošības garantijas, lai netiktu vajāti pēc kuģa atbrīvošanas un izkāpšanas krastā.


«Četru dienu laikā mums jāpamet kuģis, un mēs gatavojamies drošai izkāpšanai krastā,» teica pirātu pārstāvis S.Alī. «Mēs nešaubāmies, ka šī problēma tiks atrisināta. Es ceru, ka saimnieki ievēros arī pārējos punktus.» Viņš piebilda: «Es nevaru izpaust izpirkuma maksas summu, bet varu apstiprināt, ka vienošanās ir panākta.»


S.Alī informē: «Mūsu grupas locekļi ir ļoti noguruši, arī kuģa apkalpe ir ļoti nogurusi. Mēs visi gribam, lai šis jautājums tiktu atrisināts.» Pagaidām nav zināms, kas notiks ar kuģa kravu, jo kā ieroču pasūtītājs minēta Kenijas valdība, bet rietumvalstu žurnālistu rīcībā ir informācija, saskaņā ar kuru sūtījuma īstais mērķis bija Sudānas dienvidu grupējumi, kas iesaistīti konfliktā ar Sudānas valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Fainas elektromehāniķis Grigorjevs kopā ar 19 biedriem jau vairāk nekā divus mēnešus ir Somālijas pirātu gūstā. Viņu kuģis tika nolaupīts 25.septembrī, kad Faina bija ceļā uz Āfrikas valsti Keniju.

Lasiet plašāk Sestdienas rakstu "XXI gadsimta pirāti"

 

Latvija varētu sūtīt karavīrus pretpirātisma misijā Somālijā  

 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits