Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Somijas izmeklētāji: "Arctic Sea" nolaupīšanas iemesls bija komerciālas nesaskaņas

Pēc Somijas izmeklētāju domām, galvenais pērnā gada jūlijā notikušās kravas kuģa "Arctic Sea" nolaupīšanas iemesls bijušas komerciālas nesaskaņas starp nolaupīšanas pasūtītājiem un kuģa īpašniekiem, vēsta Somijas ziņu aģentūra STT.

Somijas Centrālās kriminālpolicijas izmeklēšanas vadītājs Rabe fon Hercens intervijā televīzijai "Nelonen" paziņoja, ka pašlaik galvenā nolaupīšanas versija esot komerciāls strīds.

Saskaņā ar telekanāla rīcībā esošo informāciju nolaupītāji no kuģa operatorkompānijas "Solchart Management" direktora Viktora Matvejeva pieprasījuši 1,5 miljonu eiro (1,05 miljonu latu) izpirkuma maksu. Telekanālam pat esot izdevies ierakstīt vairākas telefonsarunas ar nolaupītājiem.

Taču Matvejevs pagājušā gada decembrī pārcēlies no Somijas uz Šveici, un Somijas policijai kopš tā laika nav izdevies ar viņu sazināties.

Kuģis atkal var doties jūrā, un paredzams, ka tas pirmo zāģmateriālu kravu no Somijas uz Alžīriju nogādās jau martā, pavēstīja Krievijas jūrnieku arodbiedrības ziemeļu reģionālās organizācijas pārstāvji.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Krievijas izmeklētāju sniegto oficiālo informāciju Maltā reģistrētais kravas kuģis "Arctic Sea", kura operatori ir Krievijas kompānija "Solchart Arkhangelsk" un ar to saistītā Somijas kompānija "Solchart Management", ar 15 Krievijas pilsoņu apkalpi tika nolaupīts pērnā gada 24.jūlijā Baltijas jūrā, Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos. Kravas kuģi, kas bija pazudis un pēc tam tika atrasts Atlantijas okeānā, bija nolaupījusi astoņu cilvēku grupa, kas 17.augustā tika aizturēta militārā operācijā starptautiskajos ūdeņos pie Kaboverdes.

Astoņiem nolaupītājiem, kuru vidū ir arī Latvijas pilsonis Vitālijs Ļepins un Latvijas nepilsonis Dmitrijs Savins, kā arī viens Igaunijas pilsonis un vairāki Krievijas pilsoņi, izvirzītas apsūdzības pirātismā un cilvēku nolaupīšanā, kas veikta organizētā grupā. Neviens no apsūdzētajiem savu vainu neatzīst.

Pēc oficiālām ziņām, kuģis uz Alžīriju veda zāģmateriālu kravu, tomēr medijos vairākkārt izskanējuši minējumi, ka kuģī, iespējams, bijusi kāda slepena krava, piemēram, ieroči. Krievijas amatpersonas vairākkārt noliegušas Lielbritānijas laikraksta "Sunday Times" ziņoto, ka uz pirātu nolaupītā kuģa "Arctic Sea" atradusies slepena pretgaisa aizsardzības raķešu S-300 krava, kas bijusi domāta Irānai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits