Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Studenti ieņem Moldovas parlamentu un prezidenta kanceleju, protestējot pret vēlēšanu iznākumu

Moldovas opozīcija otrdien pieprasījusi jaunu parlamenta vēlēšanu izsludināšanu pēc tam, kad valsts galvaspilsētā notika vardarbīgi protesti, kuru gaitā demonstratori ielauzās parlamenta ēkā un prezidenta kancelejā galvaspilsētā Kišiņevā, ziņo Reuters.

Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas pārstāvis Havjers Solana aicināja protestētājus Moldovā izbeigt vardarbību, bet mudināja varasiestādes atļaut miermīlīgas demonstrācijas.

Arī Krievijas paziņojusi, ka ar bažām vēro notikumus Moldovā.

"Mēs pieprasām jaunas vēlēšanas. Un mēs tajās uzvarēsim," sacīja opozīcijas partijas Mūsu Moldova līderis Serafims Urečeanu. Mūsu Moldova bija viena no trīs opozīcijas partijām, kas ieguva vietas parlamentā pēc svētdien notikušajām vēlēšanām.

Opozīcija ir neapmierināta ar valdošās Komunistu partijas uzvaru, jo uzskata, ka tā nopirkusi vēlētāju balsis.

Protestētāji, pārsvarā studenti, apmētāja parlamenta ēku ar akmeņiem un citiem priekšmetiem, bet vēlāk viņiem arī izdevās iekļut ēkā. Viņi no parlamenta iznesa mēbeles un turpat tās sāka dedzināt.

Daļa protestētāju ieņēmuši valsts prezidenta kancelejas ēkā, kuru tie iepriekš apmētāja ar akmeņiem. Tur izcēlušās sadursmes starp protestētājiem un policiju, kurās ievainojumus guvuši aptuveni 30 cilvēki. Protestētāju izgaiņāšanai tika izmantota asaru gāze un ūdensmetējs.

Kišiņevas ielās otrdien izgāja 10 tūkstoši iedzīvotāju, lai protestētu pret, viņuprāt, negodīgajām vēlēšanām.

Svētdien notikušajās Moldovas parlamenta vēlēšanās prezidenta Vladimira Voroņina komunisti ieguvuši 46% balsu. Komunistiem jaunajā parlamentā no 101 vietas būs 56.

"Es aicinu visas puses atturēties no vardarbības un provokācijām. Vardarbība pret valdības ēkām ir nepieļaujama," teikts H.Solanas paziņojumā. "Tik pat svarīgi ir cienīt tiesības uz miermīlīgu demonstrāciju rīkošanu," viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits