Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sudāna negrasās izdot apsūdzēto prezidentu

Par genocīdā apsūdzētā Sudānas prezidenta likteni lems arī Latvijas juriste Anita Ušacka, kura jau vairākus gadus pilda SKT tiesneses pienākumus. Kopā ar vēl diviem SKT tiesnešiem viņa izvērtēs, vai SKT prokurora prasības par O.el Bašīra aresta ordera izdošanu ir pamatotas. O.el Bašīrs ir apsūdzēts par viņa lomu Dārfūras konfliktā, kas pēdējos gados nonāvējis ap 300 000 cilvēku un piespiedis vairāk nekā divus miljonus cilvēku doties bēgļu gaitās.
Sudānas amatpersonas uzsver, ka neplāno pakļauties Starptautiskās krimināltiesas (SKT) prasībām par Sudānas prezidenta Omāra el Bašīra izdošanu, lai sauktu pie atbildības par Dārfūras reģionā pastrādāto genocīdu un kara noziegumiem. Sudāna apgalvo, ka jebkādi centieni arestēt O.el Bašīru tiks uztverti kā kara pieteikums Sudānai.

Apcietināšanas gadījumā O.el Bašīrs būtu pirmais valsts vadītājs amatā, kurš nosēdināts uz SKT apsūdzēto sola. Sudāna uzsver, ka neatzīst SKT tiesības lemt par O.el Bašīra apcietināšanu. Sudāna var rēķināties ar savu sabiedroto Ķīnas un Krievijas atbalstu. SKT būs grūti panākt O.el Bašīra apcietināšanu, bet iespējamā aresta dēļ viņam varētu rasties problēmas ar ceļošanu uz ārzemēm. Cilvēktiesību aizstāvji raizējas, ka SKT lēmums pasliktinās stāvokli Dārfūrā, jo Sudāna ierobežos palīdzības organizāciju darbu. ANO sākusi darbinieku evakuāciju no Dārfūras.u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits