Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sudānas izlūkdienests paziņo par novērstu sazvērestību, Hartūmas ielās redzami tanki

Sudānas izlūkdienests trešdien paziņoja, ka novērsis sazvērestību, kurā iesaistīti armijas pārstāvji un opozīcijas politiķi, kamēr aculiecinieki vēsta, ka Hartūmas ielās esot redzami tanki.

"Drošības un izlūkdienests šorīt apturēja sazvērestību, kuras nolūks bija apdraudēt drošību," vēsta ar valsts izlūkdienestu saistītais Sudānas Mediju centrs. "Šo sazvērestību vada vairāki opozīcijas partijas līderi," informēja Mediju centrs, kas, atsaucoties uz anonīmu avotu, ziņoja, ka varasiestādes sākušas izmeklēšanu gan pret militārpersonām, gan civilpersonām.

Saistībā ar "sazvērestību", kas bijusi vērsta pret valsts stabilitāti, arestēti 13 sudānieši, arī militārpersonas, izlūkdienesta darbinieki un bijušais izlūkdienesta vadītājs, apliecināja informācijas ministrs Ahmeds Bilals Osmans. Arestantu vidū "visprominentākais ir atvaļinātais ģenerālis Salahs Gošs", kurš ilgu laiku bijis izlūkdienesta priekšnieks, bet 2009.gadā šo amatu pametis, sacīja ministrs. Arestēts arī izlūkošanas un drošības dienesta ģenerālis Adils at Tajebs, kā arī bruņoto spēku brigadieris Muhameds Ibrahims, norādīja Osmans. Ibrahims vēl šogad bija Dienvidsudānas uz īsu laiku okupēto Higligas naftas lauku atkarošanas operācijas komandiera vietnieks. Citu cilvēku vārdus, kas bijuši iesaistīti sazvērestībā, vēršoties "pret valsts stabilitāti un dažiem tās līderiem", ministrs nenosauca.

Patlaban tiek izmeklēta aizturēto saistība ar sazvērestību, kuru sākotnēji bijis plānots īstenot 15.novembrī, bet kas tikusi atlikta līdz ceturtdienai. "Varasiestādes nolēma viņus apturēt, vēl pirms viņi to bija īstenojuši," sacīja Osmans.

Aculiecinieki aģentūrai AFP ceturtdienas rītā pavēstīja, ka galvaspilsētas ielās redzami tanki un armijas spēkrati, kas dodas centra virzienā. "Aptuveni plkst.2 (plkst.1 pēc Latvijas laika), šķērsojot Obeida Hatima ielu, es redzēju vairākus tankus un spēkratus ar armijas aprīkojumu, kā arī karavīrus nākam no dienvidiem un dodamies uz centru," AFP norādīja kāds aculiecinieks, kurš vēlējās palikt anonīms. Obeida Hatima iela ir plaša maģistrāle, kas ved garām Hartūmas armijas un civilajām lidostām līdz pilsētas centram, kur atrodas valdības ēkas. Tomēr karavīru papildspēki Hartūmas centrā netika novēroti.

Sudānas opozīcija jau ilgstoši mēģina panākt prezidenta Omara al Bašira mierīgu atkāpšanos, pieliekot punktu viņa 23 gadus ilgajai valdīšanai. Islāmistu reformatori uzskata, ka korupcijas un citu problēmu rezultātā Sudānas valdība vairs tikai vārda pēc ir islāmiska. "Daudzi cilvēki saka, ka 23 gadi ir par daudz, un kāda atšķirība starp viņu un [Ēģiptes bijušo prezidentu Hosni] Mubaraku vai [Sīrijas prezidentu Bašaru al] Asadu?" jautāja kāds Sudānas analītiķis, kurš vēlējās palikt anonīms.

Jūnijā un jūlijā Sudānā sākās jaunatnes iedvesmoti protesti, demonstrantiem pieprasot režīma atkāpšanos. Tomēr pēc plašiem arestiem tie apsīka.

Paziņojums par sazvērestības atklāšanu Sudānu pāršalcis laikā, kad spēkā pieņēmušās bažas par kavēšanos, kāda vērojama ar septembrī Sudānas un Dienvidsudānas starpā panākto vienošanos īstenošanu dzīvē. Septembrī abas valstis vienojās par demilitarizētas robežzonas izveidi un par naftas ieguves atsākšanu, bet jautājumā par teritoriālajām domstarpībām vērā ņemams progress netika sasniegts.

Jau vēstīts, ka aprīlī kaimiņvalstis nonāca tuvu vispārēja kara sākšanai. Robežstrīda dēļ Sudānas un Dienvidsudānas starpā izraisījās nopietnākās sadursmes, kādas nebija pieredzētas kopš Dienvidsudānas neatkarības pasludināšanas pērn jūlijā. Trešdien Sudānas armija apstiprināja, ka uzbrukusi reģionam netālu no Dienvidsudānas robežas, kur Dārfūras nemiernieki izveidojuši nometni. Turklāt armijas preses pārstāvis norādīja, ka nemiernieki, visticamāk, saņēmuši lielu atbalstu no Dienvidsudānas.

Dienvidsudānas armijas preses pārstāvis savukārt informēja, ka bumbas nokritušas Dienvidsudānas teritorijā, nogalinot piecus civiliedzīvotājus - divas sievietes, vīrieti un divus bērnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits