Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Šveicē Alstom piespriests samaksāt 22 miljonus latu saistībā ar kukuļdošanu Latvijā un citās valstīs

Šveices varas iestādes ir piespriedušas Francijas elektrostaciju iekārtu un inženierijas koncernam Alstom samaksāt 38,5 miljonus Šveices franku (22 miljonus latu) saistībā ar kukuļdošanu, kas notikusi Latvijā un citās valstīs.__

Alstom otrdien paziņoja, ka tam piespriests 2,5 miljonu Šveices franku (1,4 miljonu latu) naudassods par nolaidību trijās kukuļdošanas lietās, kurās iesaistītas šīs kompānijas amatpersonas Latvijā, Malaizijā un Tunisijā. Tam jāsamaksā arī 36 miljoni Šveices franku (20,6 miljoni latu), kas atbilst saistībā ar šīm lietām gūtajai peļņai.

"Divās no šīm trim lietām pats Alstom kļuvis par upuri dažu tā darbinieku rīcībai, kuri guvuši labumu no kukuļiem, iedzīvojoties uz kompānijas rēķina. Trešajā lietā "Alstom" vienkārši bija kāda konsorcija apakšuzņēmējs," pavēstīja Alstom.

Kompānijā norādīja, ka neapstrīdēs šo lēmumu un ka izmeklēšana ir izbeigta.

Izmeklēšana sākās 2007.gada oktobrī, lai noskaidrotu, vai Alstom un daži tā meitasuzņēmumi pārkāpuši noteikumus, kas aizliedz maksājumus ārvalstu civildienesta ierēdņiem komerciālu kontraktu iegūšanas nolūkā. Izmeklēšanā secināts, ka nav bijusi nekāda sistēma vai fondi civildienesta ierēdņu uzpirkšanai, lai nelikumīgi iegūtu kontraktus, uzsvēra Alstom.

Francijas laikraksts Le Monde, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka Alstom ar savas meitaskompānijas Šveicē Alstom Network Scweiz starpniecību no 2003. līdz 2010.gadam esot samaksājis miljoniem latu vērtas summas kukuļos ārvalstu amatpersonām, izmantojot konsultāciju firmu un starpnieku tīklu. Alstom pārstāvis nevēlējās komentēt, vai koncernam draud apsūdzības Šveicē, taču noliedza, ka kompānijā tiktu īstenota "korupcijas sistēma".

Šveices prokuratūra izmeklēšanu sākusi 2003.gadā, un tā notikusi par Alstom darbībām Argentīnā, ASV, Brazīlijā, Latvijā, Lielbritānijā un Polijā, ziņoja Le Monde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits