Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šveices izmeklētāji: Alstom devis kukuļus Latvenergo bijušajai vadībai

Diena.lv jau informēja, Šveices prokuratūra piemērojusi 38,9 miljonu Šveices franku (22 miljonu latu) soda naudu Francijas transporta un enerģētikas koncernam _Alstom _par sistemātisku kukuļdošanu Latvijā, Malaizijā un Tunisijā izdevīgu līgumu nodrošināšanai.

Tagad kļuvis zināms, ka Alstom cita starpā sodīts par kukuļdošanu Latvenergo prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam.

Kā liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts, Latvijā kukuļi maksāti, lai uzņēmuma Zviedrijas struktūrvienības Alstom Power Sweden un Alstom Hydro Sweden iegūtu līgumus Pļaviņu hidroelektrostacijas modernizēšanā.

Starpnieks kukuļdošanā bijis SIA Energy Consulting īpašnieks Andrejs Livanovičs, kas iepriekš bija arī koncerna Alstom Power pārstāvis Baltijā.

Naudas pārskaitīšanā izmantotas Livanoviča kompānijas SIA Energy Consulting un Igaunijā reģistrētā Kenmore OU. Pats Livanovičs par kukuļa nodošanu saņēmis arī komisijas naudu, teikts Šveices ģenerālprokuratūras spriedumā.

Izmeklēšana liecina, ka no Alstom veiktajiem maksājumiem Livanovičam tikai 14% veido samaksu par konsultāciju pakalpojumiem, bet aptuveni 70% no summas Livanovičs samaksājis Latvenergo trim minētajām amatpersonām. Alstom Livanovičam par diviem Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektiem pārskaitījusi 896 932 eiro (630 363 latus), teikts spriedumā.

"Trīs minētās vadošās Latvenergo AS amatpersonas, kas bija šo maksājumu saņēmēji, ne tikai ļaunprātīgi izmantoja savas varas pozīcijas, lai ietekmētu Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektu līgumu piešķiršanu Alstom, bet arī neļāva savam darba devējam [Latvenergo] pieprasīt kompensāciju no Alstom par defektīvu vai novēlotu līguma izpildi, pretī par to saņemot atalgojumu," teikts Šveices prokuratūras slēdzienā.

Izmeklēšana ir daļa no aizvien pieaugošas korupcijas izmeklēšanas pret Eiropas rūpnieciskajām grupām, kuru vidū ir arī Vācijas koncernam Siemens piespriestais sods viena miljarda eiro apmērā.

Šveices Ģenerālprokuratūra pēc divus gadus ilgas izmeklēšanas nav atklājusi kriminālas darbības Francijas kompānijā un tās Šveices filiālē, kurās, "cik daudz iespējams noskaidrot", nezināja par kukuļdošanu.

Taču Alstom "nav nodrošinājusi standartu ievērošanu savā starptautiskajā grupā, kas nodarbina vairāk nekā 75 000 cilvēku", sodot grupu par "korporatīvu nevērību".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits