Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Šveices jaunais Imigrācijas likums liks iebraucējiem pierādīt savas valodu prasmes

Lai saņemtu uzturēšanās atļauju Šveicē, turpmāk viesstrādniekiem no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES) teritorijas, nāksies pierādīt savas zināšanas kādā no valsts oficiālajām valodām.

Imigrācijas atļaujas pilsoņiem no ārpus ES esošajām valstīm turpmāk būs sarežģītāk iegūt, taču arī Šveicei būs aktīvāk jāpiestrādā pie iebraucēju integrācijas, paredz trešdien Federālās padomes ierosinātais jaunais Imigrācijas un integrācijas likums. "Šveice var un tai arī būtu jādara vairāk," žurnālistiem sacīja tieslietu ministre Simoneta Somaruga.

Saskaņā ar Federālās padomes virzīto likumprojektu to Šveices un citu valstu pilsoņu piederīgajiem, kas vēlēsies dzīvot Šveicē, būs jāapliecina vācu, franču vai itāļu valodas prasmes vai arī jāuzrāda dokuments, ka viņi apgūst kādu no šīm valodām.

Šī prasība attieksies tikai uz to valstu pilsoņiem, kas neietilpst ES. Vienīgais izņēmums būs invalīdi un analfabēti. "Valodai nenoliedzami ir galvenā loma integrācijas" procesā, uzsver ministre.

ES un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EBTA) valstu pilsoņiem šādu pienākumu uzlikt nevar, jo tas pārkāptu divpusējos līgumus. Tomēr vienlaikus Somaruga uzsver, ka arī šo valstu pilsoņi būtu jāmudina apgūt kādu no Šveices oficiālajām valodām.

Par obligātām prasībām turpmāk iebraucējiem plāno noteikt arī cieņu pret Šveices konstitūcijas pamatprincipiem, sabiedriskās kārtības un drošības ievērošanu, kā arī vēlmi iesaistīties valsts ekonomiskajā dzīvē vai saņemt noteikta veida apmācību.

Jaunais likums solās būs visnotaļ konkrēts. Proti, tajā būs noteikts, ka tiem imigrantiem, kas pārsniegs atļauto braukšanas ātrumu, kā arī bezdarbniekiem, kuri kļūs atkarīgi no sociālajiem pabalstiem, un cilvēkiem, kuri neievēros vīriešu un sieviešu līdztiesību, būs jārēķinās, ka viņu uzturēšanās atļaujas termiņš varētu arī netikt pagarināts.

Taču, nosakot stingrākas prasības imigrantiem, vairāk tiks gaidīts arī no kantoniem. Lai nodrošinātu, ka reģioniem būtu pietiekami līdzekļi iebraucēju integrācijai, federālā valdība kantoniem piešķirs lielāku finansējumu - līdz 2014.gadam kantoni ik gadu varēs rēķināties ar 110 miljoniem franku (62,8 miljoniem latu) pašreizējo 86 miljonu franku (49,10 miljonu latu) vietā.

Katram kantonam būs jāizstrādā integrācijas programma. Tiks izveidoti arī valodu kursi, konsultāciju centri un profesionālie integrācijas dienesti. Rosinātais likums tiks apspriests līdz 2012.gada 23.martam.

23% Šveices iedzīvotāju ir dzimuši ārpus tās teritorijas. Tomēr atbilstoši starptautisko organizāciju novērtējumam, Šveicei imigrantu integrācijā vēl ir ejams tāls ceļš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits