Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

SVF samazina globālās ekonomikas izaugsmes prognozes

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis globālās ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, teikts trešdien izplatītajā fonda paziņojumā. SVF norāda, ka pasaules ekonomiskās izaugsmes temps šogad un nākamgad paātrināsies, tomēr tas būs nedaudz lēnāks, nekā SVF prognozēja pagājušā gada oktobrī.

Saskaņā ar jaunākajām prognozēm pasaules ekonomika šogad varētu palielināties par 3,5%, nevis par pagājušā gada oktobrī prognozētajiem 3,6%. Arī pasaules ekonomiskās izaugsmes prognoze 2014.gadam samazināta par 0,1 procentpunktu - līdz 4,1%.

Neskatoties uz prognožu samazinājumu, pasaules ekonomiskā izaugsme gan šogad, gan nākamgad būs straujāka par pagājušajā gadā reģistrētajiem 3,2%. SVF uzsver, ka politiskie pasākumi ir mazinājuši akūtākos krīzes riskus gan eirozonā, gan ASV, tomēr riski joprojām pastāv. SVF gan arī prognozē, ka gadījumā ja krīzes riski nematerializējas un finanšu apstākļi turpina uzlaboties, globālās ekonomikas izaugsme varētu izrādīties spēcīgāka par prognozēto.

SVF prognozē, ka attīstīto valstu ekonomika šogad palielināsies par 1,4%, bet nākamgad - par 2,2%. Salīdzinājumā ar oktobri SVF savas prognozes attīstītajām ekonomikām ir samazinājis par attiecīgi 0,2 un 0,1 procentpunktu. 2012.gadā attīstītās ekonomikas uzrādījušas pieaugumu 1,3% apmērā.

Eirozonas ekonomikai SVF šogad paredz samazinājumu 0,2% apmērā, kas sekotu pērn reģistrētajam kritumam 0,4% apmērā. Savukārt 2014.gadā eirozonas ekonomika varētu palielināties par 1%.

ASV ekonomika šogad varētu palielināties par 2%, kas sekotu 2012.gadā reģistrētajam kāpumam par 2,4%. 2014.gadā ASV ekonomiskās izaugsmes temps paātrināsies līdz 3%, prognozē SVF. ASV ekonomiskās izaugsmes prognoze 2013.gadam samazināta par 0,1 procentpunktu, bet prognoze 2014.gadam palielināta tādā pašā apmērā.

Tikmēr Japānas ekonomika šogad varētu palielināties par 1,2%, tādējādi pieaugot lēnāk par pērn piedzīvoto 2% pieaugumu. Nākamgad SVF Japānai paredz pieaugumu par 0,7%. Valsts ekonomiskās izaugsmes prognozi šim gadam SVF atstājis nemainīgu, bet prognoze 2014.gadam samazināta par 0,4 procentpunktiem. Tajā pat attīstības ekonomiku izaugsmes prognozi šim gada SVF samazinājis par vienu procentpunktu - līdz 5,5%, bet prognoze 2014.gadam saglabāta nemainīga un tā paredz pieaugumu 5,9% apmērā. Pērn saskaņā ar SVF aplēsēm attīstības ekonomikas pieauga par 5,1%.

Tikmēr Centrālajai un Austrumeiropai SVF šogad prognozē pieaugumu par 2,4%, bet nākamgad - par 3,1%. Reģiona ekonomiskās izaugsmes prognoze 2013.gadam samazināta par 0,1 procentpunktu, bet 2014.gada prognoze saglabāta nemainīga. 2012.gadā Centrālā un Austrumeiropa piedzīvoja ekonomikas pieaugumu par 1,8%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits