Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Tanzānijas albīnus apdraud burvji un algoti slepkavas

Lai iegūtu burvju rituāliem nepieciešamās ķermeņa daļas, nedēļas nogalē Tanzānijā nogalināts šogad jau 26.albīns. Uzbrucēji viņam nogrieza dzimumorgānus un labo pēdu, kā arī uzbruka sievai. Viņa paguva sacelt trauksmi un tika cauri ar salīdzinoši nelieliem ievainojumiem. Tagad policijas uzraudzībā nodoti abi cietušo bērni, kuri arī sirgst ar albīnismu. Pēdējos piecos mēnešos valstī notverti 173 viltus dziednieki, albīnu slepkavas un viņu kapu apgānītāji, raksta aģentūra AHN.

Daudzi Tanzānijas iedzīvotāji tic, ka albīnu asinis, mati un ekstremitātes sniedz laimi un bagātību, tāpēc vietējie burvji jeb sangomas piedāvā par noteiktu samaksu no tām uzbrūvēt maģiskas dziras. Tās maksā no diviem tūkstošiem ASV dolāru, taču cenu papildina maksas "konsultācijas" ar burvjiem, lai noteiktu nepieciešamo palīdzības veidu, ziņo BBC.

Britu raidsabiedrība nesen veica pētījumu par daudzo albīnu slepkavību iemesliem, nosūtot savu tanzāniešu reportieri Vikiju Ntetemu pie vairākiem sangomām ar lūgumu palīdzēt tikt pie bagātības. Pēc rituāliem, kuru laikā žurnālistei nācās apspriesties ar dzīvžogu un izstāstīt savas likstas mazam cālēnam, sangomas nonāca pie atšķirīgiem secinājumiem par problēmu iemesliem, taču visi solīja tās atrisināt ar jaunām konsultācijām un burvju dzirām no albīnu ķermeņu daļām. Atklājuši, ka viņa patiesībā ir žurnāliste, sangomas sāka draudēt izrēķināties ar V.Ntetemu un viņas ģimenes locekļiem.

Uzzinājis par eksperimentu, iekšlietu ministrs Lorenss Marša BBC solīja pastiprināt cīņu pret burvjiem. "Mēs esam reģistrējuši tradicionālos dziedniekus, lai atšķirtu viņus no pūšļotājiem. Mēs arī darām visu iespējamo, lai izglītotu sabiedrību par viņu radītajām briesmām," sacīja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits